Ветеран із Дубенщини вирощує лохину: для розвитку власного бізнесу отримав грант

19.06.2024 11:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Ігор Фінюк – учасник бойових дій, захищав українські кордони у 2015-му. Демобілізувавшись із Збройних Сил України, у рідному селі Тур'я Смизької громади, що на Дубенщині, почав займатись ягідництвом. У цій справі батькові допомагає син Андрій.

Ігор ФІнюк на фоні насаджень лохини тримає в руках лоток з ягодами

Ще у 2019-му родина взяла у власність для ведення особистого селянського господарства поле, розташоване на території колишнього колгоспу. «На розчищеній від чагарників ділянці висадили перші саджанці малини та лохини. Встановили систему поливу, адже ці культури потребують особливого догляду», - згадує Ігор Фінюк.

Зараз в обробітку родини 2 га землі. Тут вирощують 6 сортів лохини, є куплені саджанці, а також власної селекції.

«Минулого року ми із 50 соток зібрали десь 400 кг лохини. Кущі ще молоді, найкраще плодоноситимуть десь через 2-3 роки. Їхній ресурс - це десь 60-70 років, тому на перспективу це гарна справа. Маємо вже своїх постійних клієнтів, здаємо ягоди в заклади харчування як на Дубенщині, так і в сусідній Кременеччині», – додає син Андрій.

Дізнавшись про програму держпідтримки ветеранського бізнесу, родина Фінюків звернулася до Дубенської райдержадміністрації за допомогою у написанні проєктної заявки. Як результат, за грантові кошти, а це 500 тис. грн, придбали додаткових 1200 сертифікованих саджанців лохини, дробілку, що дозволить робити щепу для підсипання кущів, насос потужністю 7,5 кВт, господарські інструменти та добрива. До обробітку та збору лохини планують залучити ще 6 місцевих жителів.

«Для чого нам їхати до Польщі, якщо ті самі ягоди ми можемо вирощувати тут, в Україні. І заробляти, будучи поруч із домом», - додає Ігор Фінюк.

Нагадаємо, подати заявку можна на порталі ДІЯ: https://diia.gov.ua/ 

Пресслужба РівнеОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews