«ЄС: просто про складне» - у Рівному провели освітній тренінг для ЗМІ

25.07.2024 20:09   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Вступ до ЄС – єдиний правильний шлях для України, яка перебуває у стані війни з країною-агресором. Ще у 2019 році Верховна Рада 334 голосами внесла поправки до Конституції, які закріпили курс на повноправне членство в Європейському Союзі та НАТО.

Громадянське суспільство, незалежні медіа та демократія нероздільні. Від початку російського повномасштабного вторгнення ЄС виступає надійним союзником цих трьох складових в Україні.

null
Заступник Голови Представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло 

18-19 липня в Рівному відбувся освітній тренінг для регіональних медіа «ЄС: просто про складне. Рівненщина», організований ГО «Інтерньюз» за підтримки Представництва ЄС в Україні European Union in Ukraine.

null
Освітній тренінг для регіональних медіа «ЄС: просто про складне. Рівненщина»

Україна має перспективу членства в ЄС. Відповідно, для ЗМІ важливим є вміння професійно висвітлювати інформацію щодо Європейського союзу. З цією метою впродовж двох днів журналісти з різних регіонів України – Волині, Рівненщини, Чернігова, Житомира, Дніпра, Черкас, Вінниці, Кіровограда - мали унікальну можливість поспілкуватися з досвідченими спікерами, дізнатися більше про історію та організаційну структуру ЄС, переговорний процес щодо вступу України до ЄС та всеохопну підтримку, надану Євросоюзом Україні від початку повномасштабного російського вторгнення.

null
 Пресаташе Представництва ЄС в Україні Ніколо Ґаспаріні

 

null
 

 

null
 

Голова програми Jean Monnet, координатор магістерської програми Європейські студії, Національний університет «Києво-Могилянська академія», Микола Гнатюк розповів про історію створення ЄС та непростий шлях побудови демократичного простору, складну структуру взаємодії різних країн та передумови розширення ЄС від моменту створення до 2024 року.

«Потрібно розуміти, що європейська інтеграція не підміняє собою національну державність», - наголосив Микола Гнатюк.

null

Аналітикиня, координаторка європейських проєктів ГО «Інтерньюз-Україна» Марина Якимчук пояснила, де шукати інформацію про ЄС, а також якими ресурсами краще користуватися. Комунікаційна координаторка Представництва ЄС в Україні Маріанна Камінська розповіла про Європейську підтримку організацій громадянського суспільства (ОГС) та медіа.

null

 

null
 

Пресаташе Представництва ЄС в Україні Ніколо Ґаспаріні наголосив на солідарності Європейського Союзу з Україною та відповів на питання медійників, зокрема, щодо членства України в ЄС, відповідність стандартам, тривалості процедури, а також підтримку українських ЗМІ завдяки різним грантовим програмам. Наразі загальна сума поточної грантової підтримки ЄС українським організаціям громадянського суспільства склала понад 101 мільйон євро.

 

null
 

Про те, як ЄС підтримує українські медіа, поспілкувалися в режимі онлайн з менеджером сектору співпраці в галузі стратегічних комунікацій і прав людини Представництва ЄС в Україні Марко Ферраро.

null
Виконавча директорка БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне», керівниця проєкту EU4CSOs.Emergency actions Ганна Котенко

Виконавча директорка БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне», керівниця проєкту EU4CSOs.Emergency actions Ганна Котенко поділилася своїм багаторічним досвідом реалізації проєкту - яскравий приклад, як ініціативна й дієва команда здатна втілити ідею й розширити її до всеукраїнського масштабу.

Усі спікери активно й аргументовано відповідали на запитання аудиторії, дискутували, ділилися досвідом та власними думками щодо майбутнього розвитку України.

 

null
 

 

null
 

 

null
 
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

Учасники тренінгу ознайомились із місцевими проєктами Рівненщини, реалізованими за фінансової підтримки ЄС, серед яких - парк історичної реконструкції «Оствиця», створений за підтримки програми EU4Culture. У рамках заходу покаталися на унікальних човнах і скуштували традиційних українських страв – червоного борщу й кулішу. Участь в екскурсії взяв заступник Голови Представництва ЄС в Україні Ремі Дюфло Ремі Дюфло. Європейський дипломат високо оцінив реалізовані в Україні проєкти та наголосив на спроможності українців стати повноправними членами ЄС - потрібно лише запастися терпінням та продовжити необхідні реформи. Тим більше, що серед 10 країн-претенденток на членство у ЄС Україна діє найоперативніше - 70% законів вже адаптовано до ЄС. 

 
null
 
 
 

 

null
 
 

 

null
 

 

null
 

 

null 

Під час тренінгу Ремі Дюфло звернув увагу присутніх на вагому роль ЄС у підтримці від початку повномасштабного вторгнення росії. Європейський союз допомагає Україні практично в усіх сферах – від економічної до гуманітарної. Більше того, безпрецедентним явищем у сучасній політиці стала допомога ЄС у військовому напрямку, а саме - фінансуванні закупівлі й доставки зброї для України.

«Європейський Союз вже залучив для України майже 108 мільярдів євро допомоги й надалі робитиме все для перемоги над росією, адже українські цінності співзвучні з європейськими. Тому ми разом повинні доносити правду про ЄС і водночас боротися із російською пропагандою”, - зазначив Ремі Дюфло.

 

null
 

 

Керівник напряму імплементації EasyBusiness NGO, експерт із питань європейської інтеграції та публічної політики Центру економічного відновлення (ЦЕВ); випускник EU Study Days (2013) Василь Бабич розповів, що в Україна, навіть перебуваючи у стані війни, дуже активно рухається до членства в ЄС, в той час, коли деякі країни завмерли у цьому питанні на десятиліття. Ці та інші теми журналісти активно обговорювали з усіма спікерами та експертами з питань ЄС.

null
Керівник напряму імплементації EasyBusiness NGO, експерт із питань європейської інтеграції та публічної політики Центру економічного відновлення (ЦЕВ); випускник EU Study Days (2013) Василь Бабич

 

На завершення тренінгу редактор Rayon.Zakordon та Rakurs Юрій Конкевич надав корисні поради, як журналістам пояснювати складні питання, пов'язані з ЄС, своїй аудиторії. 

null
Редактор Rayon.Zakordon та Rakurs Юрій Конкевич

 

 Також учасники провели брейншторм ідей для створення медіа матеріалів на тему ЄС.

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null

 

null
 

Тренінг провели в межах кампанії #РазомДіємо.

До організації заходу долучилися:

Фонд Східна Європа

Мережа 100 відсотків життя Рівне

Міжнародний фонд "Відродження" ІЕД / IER ІСАР Єднання

European Endowment For Democracy

Суспільне Мовлення


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews