На Рівненщині працюють над покращенням доступу до ліків усіх верств населення

09.09.2024 13:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

У Рівненській області працюють над тим, аби покращити доступність до ліків мешканцями сіл, особливо віддалених. 

Про впровадження проєкту «Мобільні аптеки» розповів під час брифінгу в РівнеОДА начальник Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області Сергій Лебедь.

«У червні затверджено два маршрути мобільних аптечних пунктів. Один з них охоплює 44 населених пункти Зарічненської та Локницької тергромад Вараського району. Інший – 8 сіл Привільненської, Ярославицької та Бокіймівської ТГ, що на Дубенщині. Вже понад 2,5 місяці ці мобільні аптечні пункти обслуговують сотні громадян Рівненщини, які проживають у віддалених населених пунктах», - розповів Сергій Лебедь.

У мобільних аптеках можна придбати усі ліки, окрім наркотичних, психотропних та прекурсорів. Детальні маршрути оприлюднені на ресурсах тергромад. 

Окрім того, у селах торгівлю лікарськими засобами можна здійснювати через ФАПи або ж амбулаторії. Нині вже укладено 144 відповідні угоди. 

«Варто пам’ятати і про фізичну доступність до аптек для маломобільних груп населення. І це не лише люди на кріслах колісних. Це також вагітні, громадяни похилого віку, з дитячими візкам, люди з тимчасовим порушенням здоров'я. Ситуація така: нові аптеки створюють таку доступність, а заклади, що працювали до набуття нових будівельних норм, не поспішають», - зауважив Сергій Лебедь.

Зважаючи на це, на Рівненщині вже запрацювала робоча група з моніторингу доступності аптек. Аналізувати заклади на безбар'єрність будуть згідно до Національної стратегії створення безбар'єрного простору в Україні, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська.

Пресслужба РівнеОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews