Підготовка законопроекту №11280-1 до другого читання стала основним питанням засідання комітету з питань антикорупційної політики сьогодні

08.10.2024 15:05   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини
Член комітету ВРУ з питань антикорупційної політики, народний депутат України від Рівненщини Роман Іванісов розповів про дискусію під час підготовки законопроекту №11280-1 до другого читання на засіданні комітету:
 
"Документом пропонуються зміни до Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів».
Головна дискусія між учасниками засідання відбулася довкола поправки №29, якою з Нацагентства (АРМА) знімаються зобов’язання як управителя заарештованим майном у кримінальному провадженні погоджувати свої дії з власником, якщо 10 та більше відсотків в статутному капіталі належить Російській Федерації або Республіці Білорусь або їхнім громадянам.
 
Водночас, представник Європейської бізнес асоціації Антон Басистий висловив думку, що дана поправка може негативно вплинути на суто український бізнес і погіршити інвестиційний клімат в Україні.
Присутня на засіданні народний депутат Юлія Тимошенко наголосила, що на 3 році війни взагалі не повинно бути в українських компаніях жодного відсотку будь-якого російського бізнесу, не кажучи вже про суто російські компанії. На її переконання, вжити заходів необхідно на підставі закону про санкції, і окрема норма в новому законопроекті не потрібна.
 
Натомість голова АРМА Олена Дума зауважила, що для того, щоб позбавити росіян управління в українських компаніях недостатньо закону про санкції, бо у ньому мова йде про цивільну конфіскацію, тим паче, осіб-власників може і не бути в санкційному списку. В законопроекті №11280-1 мова йде про управління вже заарештованими активами.
Члени комітету висловили побоювання, що через нечітке формулювання поправка №29 може призвести до банального рейдерства на український бізнес. Тому комітетом було прийняте рішення вдосконалити поправку, врахувавши слушні зауваження учасників дискусії. Виправили усі спірні моменти. Після цього комітет рекомендував Верховній раді ухвалити законопроект №11280-1 в другому читанні".
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews