Роман Іванісов: Кабінет Міністрів України затвердив довгоочікуване положення про Реєстр прозорості

17.10.2024 13:23   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини
Роман Іванісов, народний депутат від Рівненщини та член комітету ВРУ з питань антикорупційної політики, повідомив, що Кабінет Міністрів України затвердив довгоочікуване положення про Реєстр прозорості. Це було необхідним кроком для фактичного запуску роботи закону про доброчесне лобіювання.
 
Нагадаю, - пише Роман Іванісов (на фото) на своїй сторінці у фб,  - ще в лютому Верховна Рада ухвалила відповідний законопроект, але введений в дію він зможе бути лише через два місяці після запуску Реєстру прозорості.
 
"Реєстр прозорості є основним інструментом боротьби з відмиванням грошей та корупцією. По суті, це набір даних, який допомагає розкрити структуру власності компаній і створити прозоре підґрунтя для економічних відносин. Після реєстрації у реєстрі, і влада, і громадськість матимуть чітке розуміння, хто стоїть за лаштунками компанії, що буде запобіжником можливих зловживань. Розробником цього документу є Національне агентство з питань запобігання корупції, яке згідно з Законом України «Про лобіювання» забезпечує ведення Реєстру прозорості, є його держателем та адміністратором.
 
Законодавча база про лобіювання є частиною наших зобов’язань в рамках вступу України до ЄС, тому розробляється відповідно до міжнародних практик та стандартів. Зокрема, враховано десять принципів прозорості та доброчесності лобіювання, схвалених Організацією економічного співробітництва та розвитку, а також пропозиції та рекомендації, отримані від Європейської Комісії. В цьому контексті урядом нещодавно було затверджено Правила етичної поведінки суб’єктів лобіювання.
 
Профільне законодавство регулює взаємодію посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування із заінтересованими сторонами та суб’єктами лобіювання, встановлює прозорі механізми забезпечення діяльності суб’єктів лобіювання та посадових осіб державних органів, а також механізми контролю за лобістською діяльністю.
 
Усі ці зміни є значним кроком уперед у забезпеченні відкритості та підзвітності, і відповідно – у зменшенні корупційних ризиків у нашій державі".
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews