Як планувати меню на тиждень: приклад збалансованого раціону

29.10.2025 17:32   Джерело: RvNews
Опубліковано : Тарас Жак

Харчування є важливою частиною нашого здоров’я, енергії та гарного самопочуття. Щоб уникнути таких ситуацій, варто навчитися планувати своє меню наперед, це економить час, гроші та нерви. Систематичне збалансоване харчування — це краще, ніж сувора дієта. Воно допомагає уникнути спонтанних замовлень фастфуду, зменшити харчові відходи та дозволити харчуватися різноманітно, не витрачаючи півдня на кухні. 

Багато людей думають, що створити тижневе меню — це важко, однак достатньо трохи часу та фантазії. Ви просто систематизуєте свої харчові звички, записуючи основні страви, підбираючи рецепти та складаючи список того, що ви повинні купити. Знайти все необхідне можна у Fozzy Рівне. Планування також дозволяє контролювати бюджет. Зникають спокуси купувати зайве, коли ви чітко знаєте, що готуватимете. Ви завжди маєте все необхідне, щоб приготувати смачний сніданок чи обід, і не викидаєте речі, які «забули використати».

Харчуємося правильно та збалансовано

Різноманітність є найприємнішою частиною меню, адже є можливість приготувати одразу 4-5 страв. Пробуйте вийти з зони комфорту в кулінарії, спробуйте нові поєднання і побудуйте здорову та смачну дієту за допомогою планування за допомогою кількох порад:

  • зважте на робочий графік, кількість людей у родині, заняття спортом або харчові обмеження;
  • майте під рукою просту вечерю або страву, яку можна розігріти, якщо знаєте, що повернення буде пізнім;
  • запишіть десять-п’ятнадцять перевірених рецептів, які ви любите і які легко приготувати. Розділіть їх за типами сніданків, обідів, вечерь і перекусів, це стане вашою «базою швидкого меню» для нових ідей;
  • крім основних страв плануйте також перекуси, додайте до них здорові продукти, наприклад йогурт, горіхи, фрукти, домашні батончики та овочі з хумусом;
  • можна приготувати частину інгредієнтів заздалегідь, наприклад відварити крупи, запекти овочі, зробити соус або нарізати овочі. Це значно спростить приготування в будні;
  • перегляньте залишки холодильника, і додайте 1-2 нові рецепти при плануванні нового меню. Таким чином, ви уникнете втоми від одноманітності та зробите цей процес приємною звичкою.

Меню на тиждень може бути досить різним і смачним: курячий суп з овочами, тушкована риба з гречкою та салатом,  паста з тунцем, овочеве рагу з кус-кусом, крем-суп із гарбуза, салат Нісуаз, рис із овочами та морепродуктами, сирники з родзинками, паста з вершковим соусом і грибами, запіканка з броколі, круасани, лазанья тощо. 

Забудьте про щоденні муки вибору "що сьогодні на вечерю?" та непотрібні витрати в магазині. Завдяки плануванню ви завжди матимете під рукою корисні та смачні страви. Це також турбота про себе: збалансоване харчування дарує енергію, допомагає впоратися зі стресом та покращити настрій!


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews