А Чугунніков все мовчить

Після конфлікту в Дубровиці минуло немало часу, а голова Рівненської ОДА все ж не прокоментував ситуації на Поліссі

10.08.2015 12:20   Джерело: в кулуарах
Опубліковано : Новини Рівненщини

Учора в Дубровиці на Рівненщині під стінами районного військового комісаріату відбулася сутичка між майже двома стами місцевих мешканців та силовиками. Були затримані і постраждалі. Стихійні мітингувальники, серед яких – жінки і неповнолітні, вимагали звільнити затриманих бурштинокопачів, інакше вони розтрощать і військкомат, і місцевий відділок міліції, і саму райдержадміністрацію. На допомогу міліції приїхали її спецпідрозділи та бійці Нацгвардії. Лунали постріли. Правоохоронці застосували шумові гранати та зброю із гумовими кулями.

 

В кулуарах обласної державної адміністрації виправдовують вчорашній інцидент вказівкою Президента Петра Порошенка, яку він озвучив ще 2 липня. Тоді він вимагав від правоохоронців Західної України протягом двох тижнів налагодити ефективну роботу з перекриття контрабанди бурштину.

 

 

“Жодна ділянка, жодна артіль не працює без міліцейського, прокурорського кришування та кришування СБУ й на рівні РДА. Така у нас “чудова” взаємодія. Лідером там є міліція. І надалі миритися з цим я не збираюся. Під’їду без кортежу в одну із трьох областей – у Рівне, Житомир або на Волинь – я вам покажу, хто там кришує і яким чином. Якщо ви президента будете доводити до цього. Два тижні даю, щоб ви скоординували свої дії у позитивному напрямку”, - заявив Порошенко.

 

Щоправда, вчорашній інцидент до перекриття контрабанди не зовсім дотичний. Дубровицька історія, особливо враховуючи той факт, що голова місцевої РДА у всьому звинувачує міліцію, а міліція – голову РДА Киркевича, нагадує банальне міряння мускулами. Подібні випадки на Поліссі стають все частішими, і північ Рівненщини починає нагадувати бурштинове Сомалі.

 

— Я заспокоїв людей, аж раптом приїхало багато силовиків,  — розповів Сергій Киркевич журналістам РВ. — А з ними жіночка, яка почала знімати на камеру все. За цю камеру знову виник конфлікт. Прокурор району дав вказівку «ламати» людей. Силовики почали стріляти. Викликав «швидкі», є поранені, одне авто обстріляли. Такими діями правоохоронні органи весь район проти влади налаштували, хоча я просив, щоб вони не втручалися, я б розібрався сам. Ні, сказали, мітинг не законний. Це у нас що – часи Януковича? Мітингувальники продовжують стояти під РДА, не розійдуться, мабуть, бо приходить все більше людей. А це центр міста, тут діти з жінками ходять… Міліція 20 років «кришувала» видобування, збирала гроші, а тепер людей силою ламає. Це неправильно. Потрібно з людьми спілкуватися, переконувати їх не вимивати каміння.

 

У повідомленні прес-служби УМВС у Рівненській області голову Дубровицької райдержадміністрації звинувачено у підтримці мітингувальників та погрозах:

- Під час масових заворушень правоохоронці затримали десятеро осіб, яких доставили до Дубровицького райвідділу міліції. На звільнення затриманих до райвідділу підійшов натовп, організований особами, які займаються незаконним видобутком бурштину. Аби звільнити затриманих, на перемовини з правоохоронцями у райвідділ прийшов голова РДА Сергій Киркевич разом із організатором, який був причетним до побиття міліціонерів поблизу села Крупове Ігорем, в якому потерпілі правоохоронці впізнали свого кривдника. На території райвідділу голова РДА вимагав звільнити правопорушників, погрожуючи тим, що обурений натовп захопить приміщення міліції, – йдеться у повідомленні.

 

Конфлікт у Дубровиці затих. Люди розійшлися по домівках. Однак існує висока загроза, що він не останній. Окрім негайного прийняття «бурштинового» закону, потрібні конкретні рішення, бажано кадрові, хоча б на рівні району, бо складається враження, що ситуація в бурштиновому краї зовсім скоро вийде з-під контролю. Де-юре, за порядок в області відповідає голова Рівненської ОДА Віталій Чугунніков, для цього він має всі повноваження, адже міліція, прокуратура, СБУ та голови РДА підконтрольні саме йому, а ось де-факто – тут чимало запитань. Інцидент в Дубровиці – наочний приклад. Є, щоправда, й інший варіант – версія відомого сотника Майдану, народного депутата Володимир Парасюка. Він переконує, що саме влада «кришує» тотальний видобуток бурштину на Рівненщині.

 

 

- В складі депутатської групи побували на Рівненщині, щоб розібратись із проблемою незаконного видобутку бурштину, про яку знають всі: і Президент, і Прем’єр-міністр, і міністр МВС, і голова СБУ, і Генеральний прокурор, і навіть діти в садочку знають про це. Чому нічого не вирішується? А тому, що владі вигідно, щоб тут був хаос і безлад, бо в таких випадках можна добре підзаробити. Розкрадання бурштину триває вже не перший рік. І коли я чую, що це війна кланів і перемогти неможливо, бо там мафія, яка вбиває людей, то кажу вам відверто: ми не можемо перемогти не від браку сили, а від того, що міліція, СБУ, Прокуратура Рівненщини усе це покриває, а їх в свою чергу «кришують» з Києва…. Щоб ви всі розуміли масштаби корупції, я викладаю записку, що мені передали під час поїздки, в якій вказані суми доходу від незаконного видобутку з двох невеликих сіл за один день. Там вказано, куди йдуть відкати, щоб закривались очі на все це, думаю, ви теж зрозумієте, - писав кілька місяців назад Володимир Парасюк.

 

Сьогодні соцмережі рясніють питаннями на кшталт того, хто відповість за безлад, який вкотре «прославив» Рівненщину не лише на всю Україну, а й став черговим інформаційним приводом для російських ЗМІ, які все частіше акцентують увагу не на східному фронті, а на західному. 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: в кулуарах