Степан Ромашкін

Степан Ромашкін

журналіст, кореспондент, оглядач, RvNews

Брат заступника голови рівненської ОДА "сумнівно" виграє тендери на мільйони бюджетних гривень

10.01.2017 10:15   Джерело: ЧаРівне
Автор : Степан Ромашкін

В активістів виникли сумніви щодо переможця одного із тендерів на проведення будівельних робіт приміщення під управління праці та соціального захисту населення Рівненського міськвиконкому на вул. Драгоманова, 7 у Рівному. Увагу привертає насамперед той факт, що 5 дешевих пропозицій було відхилено, а тендер виграла фірма, яка пропонувала найбільшу суму виконаних робіт. Потенційна переплата складає близько 5.4 мільйона гривень.

Засновником фірми-переможця є брат першого заступника голови Рівненської ОДА Юрія Приварського – Сергій. Розмір статутного фонду фірми складає 14 тисяч гривень, адреса вказана на вул. Макарова, 16.

 

- По-перше, це явно неефективне використання коштів. Крім того деякі фірми, які були відхилені, не подали необхідні документи. Ці фірми не перший день на ринку. Вони заплатили за участь в тендері. Але фактично відмовилися від перемоги, - зазначає керівник громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук.

 

Брат Юрія Приварського пов`язаний з будівельними фірмами, які часто виграють тендери. Фірми, які представлені на участь у тендері, також пов’язані з першим заступником голови ОДА – перш за все мова йде за ТОВ "Укрбудреммонтаж інжиніринг", в якій Юрій Приварський працював адвокатом.

Відмова ж ТОВ «Укрбудреммонтаж інжиніринг» на користь ТОВ «Стиль-Декор» вже спостерігалася. Також цю фірму пов'язують з Юрієм Приварським.

При цьому якщо дивитися на фінансову історію фірми-переможця, то видно, що загалом справи в ТОВ «Елікон» пішли суттєво вгору. Попри це сама фірма не часто бере участь у тендерах, а тим паче перемагає. До речі, Юрій Приварський став першим заступником очільника області в кінці березня на початку квітня 2014 року.

 

-Тендер – це аукціон. Ніхто не знає, які фірми беруть участь. Виставляють ціну. Збивають ціну. В кінці виявляються пропозиції цих шести фірм. Найдешевшу пропозицію подала фірма «Стиль-Декор», друга – це «Укрбудреммонтаж інжиніринг». Ці фірми пов’язують з Юрієм Приварським, - пояснює Святослав Клічук.

 

- Підозри полягають в тому, що фірма, яка має великий досвід, постійно бере участь в тендерах, яка заплатила за участь, не подає розрахунок. Відповідно йде наступна фірма, яка теж не подає розрахунок. Тобто фактично самі відмовляються, заплативши за участь. Ще одну фірму «викинули» через невідповідність. І таким чином через те, що «хтось відмовляється», «когось викинули», дійшли до найдорожчої пропозиції. В нас є припущення, що є змова, - каже він.

 

Ймовірною змовою, на думку Святослава Клічука, мав би займатися Антимонопольний комітет.

Але в даному випадку міське УКБ, яке є замовником будівельних робіт, не вбачає жодних порушень: 

 

-Проведений управлінням тендер по предмету закупівлі «Добудова незавершеного будівництва приміщення на вул. Драгоманова, 7 в м. Рівному під управління праці та соціального захисту населення Рівненського міськвиконкому, в тому числі проектні роботи» здійснювався з дотриманням всіх вимог чинного законодавства. Пропозиції учасників розглядались об`єктивно і неупереджено. У замовника не було підстав, визначених у частині першій статті 17 Закону України «Про публічні закупівлі», для відхилення пропозицій учасників, які розглядались. Зокрема, згідно пункту 7 частини першої вказаної статті закону замовник зобов`язаний відхилити тендерну пропозицію учасника в разі якщо: тендерна пропозиція подана учасником процедури, який є пов`язаною особою з іншими учасниками процедури закупівлі та/або з членами тендерного комітету замовника. При розгляді пропозицій такі факти не були виявлені і документального підтвердження цьому не було. Тендерні пропозиції учасників були відхилені в зв`язку з тим, що не відповідали умовам тендерної документації згідно з п. 4 частини першої статті 30 вищевказаного закону. Крім того повідомляємо, що згідно з тендерною пропозицією переможця вартість виконання будівельних робіт складає 17 199 998 грн., що на 1 768 156 грн. менше ніж очікувана вартість закупівлі - 18 968 154 грн, - йдеться у відповіді на інформаційний запит журналіста.

 

Не зміг щось відповісти про фірму брата й Юрій Приварський: 

 

- Нічого не можу сказати. Я не відслідковую тендера, які проводить місто. В принципі особливо багато невідомо. Мій брат фірму «Елікон» очолює, напевно, років 20. І років 20 працює в тому числі і з бюджетними організаціями. По обласному бюджету він не працює і не працював ніколи, з огляду на те, що тут працюю я. Не відслідковую, чим займається брат. Я не збираюся коментувати ймовірних змов, - зазначив перший заступник голови Рівненської ОДА Юрій Приварський.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ЧаРівне