Чому в Рівному найдорожче тепло у Західній Україні?

28.01.2016 17:30   Джерело: vse.rv.ua
Опубліковано : Семен Палій

Оплата тепла для рівнян влітає в копійку та обходиться найдорожче серед міст Західної України. Так, нині Рівне на другому місці серед обласних центрів України, де найвищі тарифи на опалення. Зокрема, вартість тепла у нашому місті становить 18 гривень 23 копійки за метр квадратний. А, наприклад, у Луцьку — 15 гривень 54 копійки, у Житомирі — 14 гривень 91 копійка, у Хмельницькому — 13 гривень 72 копійки, а у Львові — 11 гривень 32 копійки. Такі дані оприлюднило видання ukr.media. Хто винен і що робити? 

Інфографіка сайту ukr.media

Чому платимо більше?

Свою версію з приводу підвищення тарифів на тепло в Рівному висловив і експерт у галузі ЖКГ Сергій Пінчук. На його думку, це прямо пов'язано з тим, що в усіх обласних центрах у Західній Україні постачанням тепла займаються комунальні підприємства. І тільки в Рівному – приватне. 
- У чому ж така суттєва різниця між комунальним та приватним монополістом? У можливості здійснення контролю за формуванням тарифу. Упродовж усієї виборчої кампанії одна з політичних партій домагалася провести аудит тарифу. Зверталися до податкової інспекції, виносили питання на сесію ради – все дарма. У випадку з комунальним підприємством рішення місцевої ради достатньо для проведення будь-якої перевірки, - пояснює Сергій Пінчук.

Для підтвердження своїх слів він надає перелік теплопостачальних компаній в обласних центрах України:

ДКП «Луцьктепло»

КП Вінницької міської ради «Вінницяміськтеплоенерго»

КП «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради

КП «Львівтеплоенерго»

МКП «Хмельницьктеплокомуненерго»

Державне міське підприємство «Івано-Франківськтеплокомуненерго»

Міське комунальне підприємство «Чернівцітеплокомуненерго»

Комунальне підприємство теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської

Окрім того, за словами Сергія Пінчука, нині найвищі тарифи на опалення у Сумах, Рівному та Чернігові. І за дивним збігом обставин, у підприємств Рівного (ТзОВ «Рівнетеплоенерго») та Чернігова (ПАТ «Облтеплокомуненерго») спільний  власник, щоправда, за неофіційною інформацією. 

Відповідно ж до даних єдиного реєстру підприємств, засновником ТзОВ «Рівнетеплоенерго» є виходець із Черкас Максим Городній. Саме ж підприємство зареєстровано в Києві. До речі, нині у Рівному висловили бажання працювати й управляючі компанії з Києва та Черкас.

Нагадаємо, комунальне підприємство «Теплотранссервіс» у 2013 році, відпоідно до рішення Рівненської міської ради, передали ТзОВ «Рівнетеплоенерго». До того «Теплотранссервіс» належало на праві комунальної власності територіальній громаді Рівного. Його ринкова вартість визначена згідно зі звітом про оцінку майна станом на 31 травня 2013 року і становить 149 566 856 гривень.

Орендна плата для ТзОВ «Рівнетеплоенерго» визначена на підставі методики розрахунку і порядку використання плати за оренду майна, що є власністю територіальної громади міста Рівного, затвердженою рішенням Рівненської міської ради від 06.10.2009 № 2884, і становить (без ПДВ) за базовий місяць оренди (червень) 499 054,74 гривні. А за його передачу в приватні руки не одноразово виступав міський голова. 

Тариф із Києва?

Ще 1 травня в Україні були підвищені тарифи на тепло і гарячу воду.

 Тоді директор ТОВ «Рівнетеплоенерго» Степан Коропецький розповідав, що вартість теплопостачання встановлює не "Рівнетеплоенерго", а Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.

- Кожне підвищення тарифів – це неабияке навантаження на сімейний бюджет. Але жодне підприємство не може працювати собі у збиток. А вартість послуг – це лише приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня. Категорія малозабезпечених громадян отримує допомогу держави у вигляді субсидій. І це, вважаю, правильно та справедливо, - коментував Степан Коропецький.

 

 Тим часом міський голова Рівного Володимир Хомко свого часу в коментарі «ОГО» також посилався на те, що тарифи встановлює Київ.

- Це раніше було так, що в стінах Рівненського міськвиконкому ми могли вирішувати ці питання. Зараз це справи столиці. А теплопостачальне підприємство на цьому нічого не заробляє. Перевага Рівного в тому, що не в опалювальний сезон ми не платимо за опалення. А така різниця в тарифах через те, що кожне місто і область мають різні теплопостачальні системи, - коментує Володимир Хомко.

 

Тепло знову може подорожчати

А 4 січня цього року на сайті «Рівнетеплоенерго» було опубліковано інформацію про намір здійснити зміну тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії, послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води.

Як зазначається у повідомленні, відповідно до ч.1 ст. 20 Закону України «Про теплопостачання», тарифи на теплову енергію повинні забезпечувати відшкодування всіх економічно обґрунтованих витрат на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії. Частиною 5 та 6 зазначеної статті також передбачається що тарифи повинні враховувати собівартість теплової енергії і забезпечувати рентабельність суб’єкта господарювання. Рентабельність визначається органом, уповноваженим встановлювати тарифи. Встановлення тарифів на теплову енергію нижче розміру економічно обґрунтованих витрат на її виробництво, транспортування та постачання не допускається. Аналогічні за змістом норми, щодо тарифоутворення містяться і в Законі України «Про житлово-комунальні послуги», це ч. 3 ст. 31.

Так, причиною зміни тарифів на послуги для населення є неповне відшкодування за рахунок чинних тарифів на послуги, витрат підприємства на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії, надання послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води.

Нагадаємо, чинний тариф на теплову енергію затверджений постановою НКРЕКП від 31.03.2015 №1171 із змінами та становить 763,93 грн. за 1 Гкал. з ПДВ і 8 гривень 23 копійки за метр квадратний.

Відшкодування витрат на оплату теплопостачання для населення за 9 місяців 2015 року становило 76,4%.

Тим часом міський голова Володимир Хомко під час засідання сесії міськради 14 січня, коли депутати порушили питання щодо здрожчення опалення на 12%, пообіцяв, що у Рівному підвищення тарифу на тепло не буде.

Як зекономити: досвід Закарпаття

У свою чергу, деякі міста знайшли інший спосіб боротьби з підвищенням тарифів на тепло — перехід на автономну систему опалення. Так, наприклад, єдина область в країні, де повністю перейшли на "автономку", - Закарпатська, пише ukr.media.

Спочатку процес був хаотичним. Борги за комуналку призводили до того, що Ужгороду щороку давали газ з перебоями, а владі доводилося закладати все наявне майно, щоб оплачувати енергоносії. Крім того, комунальні мережі знаходилися в катастрофічному стані. За підрахунками експертів, ще до потрапляння до споживачів втрачалося близько 50% тепла. Ужгородці знайшли, як вирішити проблему, - стали встановлювати в будинках газові котли і відмовлятися від центрального опалення.

Зрештою, чиновники вирішили узаконити процес - прийняли "Програму будівництва та реконструкції автономних котелень навчальних закладів і установ охорони здоров'я на 2011 - 2015 роки", згідно з якою у місті встановлено 15 автономних модульних котельних з енергоефективним обладнанням. Ціна питання в кожному випадку різна, але, як кажуть самі ужгородці, в будь-якому разі вона на порядок нижча, ніж в цілому по Україні. Наш співрозмовник, житель Ужгорода, розповів, що опалення 40-метрової квартири йому обходиться в середньому в 250-300 гривень на місяць.

Експерти радять

Експерти ж додають, що в будинках, де встановлені лічильники тепла, у середньому опалення обходиться на 20% дешевше. Зокрема, мешканцям вигідно робити утеплення та проводити інші заходи з поліпшення енергоефективності, до чого закликає уряд.

- Для багатоквартирних будинків витрачати гроші на утеплення доцільно тільки в тому випадку, якщо вони обладнані лічильниками тепла, - пояснює співзасновник Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. - Якщо лічильника немає, то люди платять за тарифами, які розраховані, виходячи з площі квартир, а не реально спожитого тепла.

За його словами, ніякої економії коштів без встановлення будинкового лічильника мешканці не побачать.

Отож, хто винен і що робити, щоб зекономити на оплаті тепла в Рівному, - питання швидше риторичне. Але факти говорять самі за себе. 
 

Зокрема, вартість тепла у нашому місті становить 18 гривень 23 копійки за метр квадратний. А, наприклад, у Луцьку — 15 гривень 54 копійки, у Житомирі — 14 гривень 91 копійка, у Хмельницькому — 13 гривень 72 копійки, а у Львові — 11 гривень 32 копійки. Такі дані оприлюднило видання ukr.media. Хто винен і що робити? Відповідь на це запитання шукала журналіст сайту "ВСЕ".

 

Інфографіка сайту ukr.media

Чому платимо більше?

Свою версію з приводу підвищення тарифів на тепло в Рівному висловив і експерт у галузі ЖКГ та активіст команди "Сила Людей" Сергій Пінчук. На його думку, це прямо пов'язано з тим, що в усіх обласних центрах у Західній Україні постачанням тепла займаються комунальні підприємства. І тільки в Рівному – приватне. 
- У чому ж така суттєва різниця між комунальним та приватним монополістом? У можливості здійснення контролю за формуванням тарифу. Упродовж усієї виборчої кампанії одна з політичних партій домагалася провести аудит тарифу. Зверталися до податкової інспекції, виносили питання на сесію ради – все дарма. У випадку з комунальним підприємством рішення місцевої ради достатньо для проведення будь-якої перевірки, - пояснює Сергій Пінчук.

Для підтвердження своїх слів він надає перелік теплопостачальних компаній в обласних центрах України:

ДКП «Луцьктепло»

КП Вінницької міської ради «Вінницяміськтеплоенерго»

КП «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради

КП «Львівтеплоенерго»

МКП «Хмельницьктеплокомуненерго»

Державне міське підприємство «Івано-Франківськтеплокомуненерго»

Міське комунальне підприємство «Чернівцітеплокомуненерго»

Комунальне підприємство теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської

Окрім того, за словами Сергія Пінчука, нині найвищі тарифи на опалення у Сумах, Рівному та Чернігові. І за дивним збігом обставин, у підприємств Рівного (ТзОВ «Рівнетеплоенерго») та Чернігова (ПАТ «Облтеплокомуненерго») спільний  власник, щоправда, за неофіційною інформацією. 

Відповідно ж до даних єдиного реєстру підприємств, засновником ТзОВ «Рівнетеплоенерго» є виходець із Черкас Максим Городній. Саме ж підприємство зареєстровано в Києві. До речі, нині у Рівному висловили бажання працювати й управляючі компанії з Києва та Черкас.

Нагадаємо, комунальне підприємство «Теплотранссервіс» у 2013 році, відпоідно до рішення Рівненської міської ради, передали ТзОВ «Рівнетеплоенерго». До того «Теплотранссервіс» належало на праві комунальної власності територіальній громаді Рівного. Його ринкова вартість визначена згідно зі звітом про оцінку майна станом на 31 травня 2013 року і становить 149 566 856 гривень.

Орендна плата для ТзОВ «Рівнетеплоенерго» визначена на підставі методики розрахунку і порядку використання плати за оренду майна, що є власністю територіальної громади міста Рівного, затвердженою рішенням Рівненської міської ради від 06.10.2009 № 2884, і становить (без ПДВ) за базовий місяць оренди (червень) 499 054,74 гривні. А за його передачу в приватні руки не одноразово виступав міський голова. 

Тариф із Києва?

Ще 1 травня в Україні були підвищені тарифи на тепло і гарячу воду.

 Тоді директор ТОВ «Рівнетеплоенерго» Степан Коропецький розповідав, що вартість теплопостачання встановлює не "Рівнетеплоенерго", а Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.

- Кожне підвищення тарифів – це неабияке навантаження на сімейний бюджет. Але жодне підприємство не може працювати собі у збиток. А вартість послуг – це лише приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня. Категорія малозабезпечених громадян отримує допомогу держави у вигляді субсидій. І це, вважаю, правильно та справедливо, - коментував Степан Коропецький.

 

 Тим часом міський голова Рівного Володимир Хомко свого часу в коментарі «ОГО» також посилався на те, що тарифи встановлює Київ.

- Це раніше було так, що в стінах Рівненського міськвиконкому ми могли вирішувати ці питання. Зараз це справи столиці. А теплопостачальне підприємство на цьому нічого не заробляє. Перевага Рівного в тому, що не в опалювальний сезон ми не платимо за опалення. А така різниця в тарифах через те, що кожне місто і область мають різні теплопостачальні системи, - коментує Володимир Хомко.

 

Тепло знову може подорожчати

А 4 січня цього року на сайті «Рівнетеплоенерго» було опубліковано інформацію про намір здійснити зміну тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії, послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води.

Як зазначається у повідомленні, відповідно до ч.1 ст. 20 Закону України «Про теплопостачання», тарифи на теплову енергію повинні забезпечувати відшкодування всіх економічно обґрунтованих витрат на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії. Частиною 5 та 6 зазначеної статті також передбачається що тарифи повинні враховувати собівартість теплової енергії і забезпечувати рентабельність суб’єкта господарювання. Рентабельність визначається органом, уповноваженим встановлювати тарифи. Встановлення тарифів на теплову енергію нижче розміру економічно обґрунтованих витрат на її виробництво, транспортування та постачання не допускається. Аналогічні за змістом норми, щодо тарифоутворення містяться і в Законі України «Про житлово-комунальні послуги», це ч. 3 ст. 31.

Так, причиною зміни тарифів на послуги для населення є неповне відшкодування за рахунок чинних тарифів на послуги, витрат підприємства на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії, надання послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води.

Нагадаємо, чинний тариф на теплову енергію затверджений постановою НКРЕКП від 31.03.2015 №1171 із змінами та становить 763,93 грн. за 1 Гкал. з ПДВ і 8 гривень 23 копійки за метр квадратний.

Відшкодування витрат на оплату теплопостачання для населення за 9 місяців 2015 року становило 76,4%.

Тим часом міський голова Володимир Хомко під час засідання сесії міськради 14 січня, коли депутати порушили питання щодо здрожчення опалення на 12%, пообіцяв, що у Рівному підвищення тарифу на тепло не буде.

Як зекономити: досвід Закарпаття

У свою чергу, деякі міста знайшли інший спосіб боротьби з підвищенням тарифів на тепло — перехід на автономну систему опалення. Так, наприклад, єдина область в країні, де повністю перейшли на "автономку", - Закарпатська, пише ukr.media.

Спочатку процес був хаотичним. Борги за комуналку призводили до того, що Ужгороду щороку давали газ з перебоями, а владі доводилося закладати все наявне майно, щоб оплачувати енергоносії. Крім того, комунальні мережі знаходилися в катастрофічному стані. За підрахунками експертів, ще до потрапляння до споживачів втрачалося близько 50% тепла. Ужгородці знайшли, як вирішити проблему, - стали встановлювати в будинках газові котли і відмовлятися від центрального опалення.

Зрештою, чиновники вирішили узаконити процес - прийняли "Програму будівництва та реконструкції автономних котелень навчальних закладів і установ охорони здоров'я на 2011 - 2015 роки", згідно з якою у місті встановлено 15 автономних модульних котельних з енергоефективним обладнанням. Ціна питання в кожному випадку різна, але, як кажуть самі ужгородці, в будь-якому разі вона на порядок нижча, ніж в цілому по Україні. Наш співрозмовник, житель Ужгорода, розповів, що опалення 40-метрової квартири йому обходиться в середньому в 250-300 гривень на місяць.

Експерти радять

Експерти ж додають, що в будинках, де встановлені лічильники тепла, у середньому опалення обходиться на 20% дешевше. Зокрема, мешканцям вигідно робити утеплення та проводити інші заходи з поліпшення енергоефективності, до чого закликає уряд.

- Для багатоквартирних будинків витрачати гроші на утеплення доцільно тільки в тому випадку, якщо вони обладнані лічильниками тепла, - пояснює співзасновник Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. - Якщо лічильника немає, то люди платять за тарифами, які розраховані, виходячи з площі квартир, а не реально спожитого тепла.

За його словами, ніякої економії коштів без встановлення будинкового лічильника мешканці не побачать.

Отож, хто винен і що робити, щоб зекономити на оплаті тепла в Рівному, - питання швидше риторичне. Але факти говорять самі за себе. 
 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: vse.rv.ua