Марк Лютий

Марк Лютий

фрілансер, журналіст

Кандидати у мери Рівного наобіцяли багато, але не знають як все реалізувати - експерти

22.10.2015 19:27   Джерело: RvNews
Автор : Марк Лютий

 

Передвиборчі обіцянки кандидатів на посаду міського голови Рівного виходять за межі їхніх повноважень, або ж і так передбаченні законодавством. Таких висновків дійшли експерти громадської організації «Система народного контролю «Слово і Діло», які сьогодні у медіа-центрі ERVE.UA проаналізували обіцянки кандидатів.

 

«Маємо ситуацію, коли один із основних кандидатів, а саме - чинний міський голова Рівного Володимир Хомко, взагалі не має власної програми як завершеного документу з переліком своїх пріоритетів у роботі, а віддає перевагу локальним та ситуативним передвиборчим обіцянкам перед своїми виборцями, виконання яких, як відомо, важче проконтролювати», - відзначив голова громадської організації «Система народного контролю «Слово і Діло» Євген Заїка.

 

Однак, за словами представника «Слова і Діла», практика відсутності цілісної програми притаманна не всім головним претендентам на крісло мера, адже у більшості своїй вони презентували громадськості в тій чи іншій формі свої програмні бачення розвитку міста

Найбільш широкою не лише з точки зору інформативності, але й змістовності та деталізації окремих обіцянок з-поміж усіх кандидатів на посаду міського голови Рівного, зі слів активістів, є програма Дмитра Якимця.

Натомість не такими збалансованими, але не менш цікавими в частині креативності підходів кандидатів у декларуванні передвиборчих ініціатив, за інформацією Заїки, стали програми Олександра Лащука, Олексія Муляренка, Олексія Бучинського та Зураба Кантарії.

«У програмі Лащука робиться великий акцент на антикорупційній роботі, а менше говориться про питання інвестицій, освіти, благоустрою. Так, вони є у програмі, але чітких часових, кількісних і якісних рамок, до яких прагне кандидат, у програмі немає. Більше того, окремі обіцянки Лащука суттєво виходять не те що за межі компетенції мера, але й чинного законодавства та характеризуються розмитістю у своїх формулюваннях. Зокрема, одним із пунктів програми кандидата є обіцянка про посилення конкуренції між підприємцями, але, як ми знаємо, представники мерії не можуть втручатися у питання ведення бізнесу», - відзначив регіональний аналітик громадської організації «Система народного контролю «Слово і Діло» Віктор Гаврилюк.

За його словами, такою ж розмитістю у формулюваннях характеризуються й окремі пункти програми іншого кандидата від провладної політичної партії - Олексія Муляренка.

 

Зокрема, за інформацією Гаврилюка, до цього розряду можна віднести його передвиборчу декларацію «забезпечити створення робочих місць шляхом залучення інвестицій та участі в міжнародних проектах».

 

Програма кандидата Олексія Бучинського охоплює широкий спектр місцевої проблематики, проте однозначним її недоліком, за словами активістів, стала надмірна політизація («зупинка реваншу олігархічної диктатури»; «декомунізація громадського простору», тощо), а також — в окремих випадках, нечіткість формулювань обіцянок кандидата.

«Як приклад, можна навести такі розмиті в якісних показниках пункти, як: впровадження енергозберігаючих технологій, ремонт місцевих доріг, покращення стану благоустрою, тощо», - аргументував свою думку Гаврилюк.

    

Заїка також звернув увагу на результати аналізу програми ще одного кандидата в мери — Зураба Кантарії

«В основі програми Кантарії лежить політичне гасло: місто, комфортне для дітей — зручне для всіх. І хоча в окремих її пунктах, на кшталт енергозбереження, благоустрою територій чи інновацій та інвестицій, кандидат дійсно піднімає актуальну міську проблематику, все ж, чіткості формулювання їй бракує. А такі обіцянки Кантарії, про те, що «муніципальна поліція буде не лише охороняти громадський порядок, але й протидіяти спалюванню листя», взагалі дивують з огляду на те, що це виходить далеко за межі професійних обов'язків не лише мера, але й правоохоронців»,- констатував активіст.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews