Моє житло – «моя фортеця» чи загроза для здоров'я?

30.11.2015 11:10   Джерело: vse.rv.ua
Опубліковано : Семен Палій
 

ДІМ, ЩО ХВОРІЄ. Напевно, немає господаря чи господині, які б не прагнули зробити своє житло комфортним, охайним та сучасним. Та іноді, завдяки надмірним прагненням господарів обновити інтер’єр, домівка стає не “фортецею”, а загрозою для здоров’я.

 

«Синдром хворого будинку»

Поняття “синдром хворого будинку” або “синдром хворого приміщення” (siсk building syndrome) було сформульовано на початку 80-х років минулого століття як медико-екологічна проблема, пов’язана з негативним впливом внутрішнього середовища приміщень різного призначення на здоров’я людини. Увагу вчених привернуло масове зростання захворюваності з неспецифічною симптоматикою, пов’язаною з тривалим перебуванням людей у певних житлових чи офісних приміщеннях.

 

Проблеми, що виникають внаслідок відсутності або неправильного монтажу провітрювачів:

  • отруєння чадним газом;
  • підвищення рівня вологості в приміщенні;
  • утворення конденсату, грибка та цвілі;
  • недостатній повітрообмін часто стає причиною нещасних випадків, де працюють: газова плита, котел, колонка, камін.

Від вікон у нашій оселі залежить мікроклімат, комфорт і безпека. Саме тому ці проблеми необхідно вирішувати не тільки на місцевому, але й на державному рівні. Це перший крок до енергозбереження у оселях українців. 

Нещодавно у Львові відбувся перший в Україні семінар на тему: «Приточно-вентиляційні клапани.Енергоефективність та висока якість повітря»

Ця тема є актуальною, як у Рівному, так і у всьому світі. І не може не радувати те, що в Рівному є компанія "Віконд", що займається проблемами вентиляції приміщень та безпосередньо встановленням провітрювачів.

Провітрювач — це приточно-вентиляційний пристрій, через який свіже повітря ззовні потрапляє до приміщення направленими та контрольованими потоками. Провітрювачі бувають механічними та автоматичними, з конкретно визначеними фізичними характеристиками, а саме — рівень шумопоглинання, визначена кількість приточного повітря за годину, водонепроникнення, та є сертифікованими і мають всю необхідну документацію.

Цей компактний пристрій монтується на виробництві або вже на готове вікно. Завдяки дії природних законів різниці тиску зовні та всередині, повітря постійно потрапляє в приміщення, тим самим відбувається заміна відпрацьованого повітря, яке виходить назовні через вентиляційні канали.  Іншими словами -  це приточно-вентиляційний клапан.  

У семінарі «Енергоефективне рішення по забезпеченню нормативного повітрообміну в сучасному житловому та адміністративному будівництві» взяли участь спеціалісти зі всієї України, а також іноземні представники. З доповідями та презентаціями виступили:

Фаренюк Єгор (завідувач відділу будівельної фізики та енергоефективності ДП«НДІБК») детально розповів про вплив вентиляційних провітрювачів на теплотехнічні показники світлопрозорих огороджуючих конструкцій та нормативний повітрообмін у приміщенні.

Британець Шон Горн-Крічлоу (керівник відділу міжнародних продаж компанії «TITON») зауважив, що проблеми з повітрообміном є у всьому світі. А також поділився європейським досвідом у вирішенні цих проблем та застосуванні віконних провітрювачів в енергоощадному будівництві.

Свіляк Михайло (головний спеціаліст Львівського міського управління Головного управління Держсанепідслужби у Львівській обл..) акцентував увагу на тому, що в Україні існують правила і норми, яких обов’язково потрібно дотримуватись. А також провів оцінку наслідків порушення повітрообміну в житлових та адміністративних будівлях».

 

Посилання на нові зміни до ДБН В.2.2-15-2005

 

А також представник газової служби Львова розповів про безпосередній зв'язок між «дихаючими вікнами» та запобіганням отруєнню чадним газом.

З роками люди стають більш свідомими і починають розуміти, що їх життя залежить навіть від повітрообміну в будинку.

Звичайно ж, обов`язковою умовою є правильність виконання монтажу провітрювача на вікно, від цього залежить те, чи буде він виконувати свої функції. При порушенні умов монтажу втрачається герметичність, від цього буде залежати продуктивність енергозбереження в оселі.

Зверніть увагу на правильність виконання площі січення пазу. 

На даній фотографії ПАЗ виконано правильно:

Грубе порушення технологій монтажу!

 

Переваги, які ви отримуєте, обравши “дихаючі” вікна:

  • Енергоощадність (до 40% зменшуються витрати на опалення);
  • Зменшення витрат на непланові ремонтні роботи приміщень, спричинені появою грибків та плісняви;
  • Гарантія збереження теплопровідності вікна;
  • Створення максимально комфортних умов для проживання;
  • Довговічність віконних конструкцій;
  • Шумоізоляція;
  • Здорова родина;
  • Безпека;
  • Відповідність вікон всім нормативним документам.

 

Виставка «СЕТ -2015»

Цього літа у Рівному відбулася міжнародна виставка енергозберігаючих технологій, метою якої було привернення уваги мешканців Рівненщини до новітніх засобів, які заощаджують газ та тепло. На ній було представлено більше ніж 50 експонатів місцевих та закордонних фірм, серед яких і рівненська фірма "Віконд".

«Правильний продукт – правильно працює»

Завдяки “дихаючим вікнам” дощ не потрапляє всередину оселі. Вони мають високі шумоізоляційні властивості. Крім того, провітрювач працює при зачиненому вікні.

У країнах ЄС та світу майже півстоліття успішно застосовується система провітрювачів на вікнах. Це забезпечує свіже повітря в приміщенні та енергоощадність. Наприклад, у скандинавських країнах цими провітрювачами користуються впродовж 4 десятиліть. У Англії, Канаді та Польщі провітрювачі почали використовувати на початку 70-х років. Більше того, держава підтримує такі проекти, є відповідні закони, що регулюють діяльність цього напрямку енергозбереження. Чого не скажеш про Україну. Не так давно українці почали ставити металопластикові вікна, проте цього замало для отримання ефекту збереження тепла. Потрібна ще й вентиляція повітря для комфорту, безпеки та здоров'я.

Якщо проблему вирішити якнайшвидше, Ви збережете своє здоров’я і навіть життя!

Отож, обравши "дихаючі вікна",  у Вашій оселі завжди буде свіже повітря, що дозволить почуватися комфортно у будь-яку погоду всім членам сім'ї, Ви зможете заощаджувати тепло і почуватися у повній безпеці.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: vse.rv.ua