На "єврейці" відновлюють історію

06.11.2015 12:22   Джерело: RvNews
Опубліковано : Семен Палій

Вчора, на території, відомої рівнянам під назвою "єврейка", де в 70-х роках радянською владою було вщент зруйновано єврейський цвинтар, відбулось, так би мовити, прибирання. Кілька громадських активістів на чолі із Тарасом Грицюком і Мельничуком Олександром вирішили відновити частинку історії міста та взялись за ідею створення певного пам'ятного місця на території, де колись були похоронені люди. Хлопцям вдалося залучити в підтримку благодійну організацію Хесед Ошер, общину месіанських євреїв Рівного на чолі із Олегом Абатуровим та одну із міжнародних організацій, що опікується історичною спадщиною. До того ж, на цю подію приїхала сім'я із Ізраїля, пращури якої були захоронені саме на цьому кладовищі. В роботі також можна було побачити  Гона Максима Мойсейовича, декана історичного факультету РДГУ.  Хороший приклад того, як можна змінювати на краще наше місто, не чекаючи ні від кого дозволів і фінансової допомоги, не вимагаючи щось зробити від влади. Ось що про це в соціальних мережах написали самі активісти:

Трохи фото з вчорашньої акції впорядкування "Єврейки". Такі різні і в той же час схожі люди. Я захоплений! Ідеї на майбутнє -
1. Продовжити прибирання та впорядкування території
2. Розробити європейську концепцію подальшої долі "Єврейки", залучити експертів та зацікавлені сторони. Розробити проект Ревіталізації Єврейки. Хороший досвід має Центр міської історії зі Львову. Anna Chebotariova поділитесь досвідом?
3. Захистити місце старовинного кладовища громади Рівного по вулицях Кавказькій,Набережній, Князя Володимира від подальших актів вандалізму.
4. Вести інформаційну та роз'яснювальну кампанію серед жителів Рівного про роль для нашого міста цього місця.
5. Домогтися рішення міської ради про захист та охорону цього місця.

Дуже дивно, що поруч приміщення облдержадміністрації і ніяк не можу помітити хоча би якихось дій з їхньої сторони по питанню "Єврейки".

Сподіваюсь після вчорашньої акції вже важко буде заплющувати очі на це питання.

Це наша спільна історія.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews