На Рівненщині спалах африканської чуми

23.08.2016 10:30   Джерело: http://irivne.info/
Опубліковано : Степан Ромашкін

У трьох населених пунктах Рівненщини, а саме в селі Вербівка Дубровицького району, в Новорячицях Зарічненського та в селі Озеро Володимирецького районів було виявлено збудник африканської чуми. Спеціалісти припускають, що інфекція поширюється з Білорусії, адже північні райони Рівненської області межують саме з цією державою. Про це повідомляє "Рівне Інформаційне".

Спеціалісти на засіданні надзвичайної протиепізоотичної комісії обговорили межі спалаху АЧС, терміни карантину, а також заходи щодо ліквідації вірусного захворювання.

Зокрема, в селі Озеро налічується 475 господарських дворів, у Новорячицях – 270, у Вербівці – 197. Наразі, у цих місцевостях введено карантин, встановлено блокпости та дизбар’єри, проводиться вилучення та знищення свиней.

Втім, не завжди місцеві жителі сприймають це нормально, часто відмовляються віддавати свиней на забій. Та й, як правило, здохлих тварин закопують самі, не завжди показують де і не зізнаються у цьому. В той час, як у м’ясі збудник захворювання зберігається до п’яти місяців, в засолених харчах до одного року, а якщо таке м’ясо розморозити – то навіть і кілька років.

Тому, на зазначеній території заборонена торгівля живими свинями, м’ясом та іншими продуктами тваринництва.

Довідково

Африканська чума свиней (АЧС) – небезпечне вірусне захворювання, яке вражає свиней. Воно передається під час прямого контакту хворих і здорових тварин, через м’ясні продукти, кліщі. Вакцини від цього захворювання не існує. Майже все поголів’я хворих свиней гине. Люди не хворіють на подібне захворювання.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: http://irivne.info/