Про пам’ятки Рівненщини, їх охорону та збереження вели мову краєзнавці, журналісти і громадські активісти

А ще про недосконалість законів і бюрократичну систему утримання нашої культурної спадщини.

19.04.2017 23:47   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

П’ять краєзнавчих читань, присвячених пам’яті нашого видатного земляка Героя України мистецтвознавця музейника Бориса Возницького відбулися у Рівненському краєзнавчому музеї.

 

Ірина Васильєва, завідуюча відділу охорони культурної спадщини РОКМ

 

 

Археологічні, архітектурні, монументальні, природні пам’ятники є неоціненним багатством, яке належить державі, її народу. Це культура, яка успадковується поколіннями і має велику цінність для кожної цивілізованої спільноти.

 

Олександр Булига, директор Рівненського обласного краєзнавчого музею

 

Однак, сучасний фізичний стан, в якому перебувають пам’ятки, їх облік і охорона – це є абсолютно занедбана галузь на тлі загальної картини культурного життя в Україні.

 

Оксана Сикліцька, старший науковий співробітник

 

Науковці Рівненського краєзнавчого музею, які безпосередньо займаються вивченням і обліком нерухомих пам’яток історії й архітектури, – а це Ірина Васильєва, Олексій Черницький, Оксана Сикліцька, Олексій Войтюк, – висвітлили  своє бачення загальної картини пам’ятко-охоронної діяльності в області.

 

 

Олексій Черницький, старший науковий співробітник

 

Вказали на проблеми з так званою «чорною археологією»,  на недосконалість і недієвість Закону України «Про охорону культурної спадщини». На сьогодні немає єдиного органу, який би виконував охоронно-облікову функцію, а має місце недофінансування, приватизація об’єктів та багато інших недовирішень на державному рівні – такі сумні реалії в житті пам’яток.

 

Збереження пам’яток – це і загальна культура суспільства, виховання у громадян розуміння цінності культурної спадщини. Пам’ятки минувшини є туристичними об’єктами, а значить можуть бути немалою частиною економічного зростання краю.

 

Юрій Ойцюсь

 

До прикладу, Юрій Ойцюсь – керівник Спілки велосипедистів Рівного, який взяв участь у роботі краєзнавчих читань, – представив ініційовану ним і його однодумцями розробку туристичних маршрутів Рівненщиною, які мають назву «Медове коло», марафон «Поліська Січ».

 

Велоентузіасти розробляють маршрути, складають карти, роблять маркування і дуже багато фільмують і фотографують чарівних місць нашої області. Все побачене викладають у соціальні мережі і вже сьогодні їхніми стежками готові проїхати, щоб помилуватись Поліссям і Волинню сотні таких же закоханих в рідну землю українців.

 

Галина ДАНИЛЬЧУК


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews