Прогулянка весняною вулицею Волі. Фоторепортаж із задоволенням і не без моралі

Сьогодні коротка подорож старою Волею. Саме таку назву мало колись західне передмістя Рівного, що охоплювало декілька вулиць на лівому березі р. Устя. Після останнього перейменування міських вулиць гарна історична назва Воля повернулася.

13.04.2017 11:26   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

Вбирається у весну наше місто Рівне. Засвічуються сліпучо білим цвітом дерева, на клумбах палають яскраві суцвіття тюльпанів, тонким мереживом ніжного зеленого листя прикривається усе старе, вчорашнє, забуте.

Місто готується до Великодня. І традиційно – білять, фарбують, підмітають. І хоча в ці дні тепла стало менше, однак в душі живе передчуття прийдешнього Свята Свят, і сонце світить неймовірно щиро, і кличуть кожного свої дороги.

 

Воля - колишня Лісовської. Ще колись мала назви - провулок Томарівський і вул. Пекарська.

 

 

Назву Воля носить тепер колишня вул. Лісовської. Нагадаємо, що ця невеличка вуличка в минулому мала ще назви провулок Томарівський і вул. Пекарська. Ще й досі тут частково на цій вулиці збереглась бруківка. А декілька старих кам’яниць, які досить гарно зберегли свою первісну архітектуру, нагадують нам про старе місто.

 

 

 

 

 

 

 

На жаль, око тішать лише ці старі охайні будинки. Проблема Волі, як і інших невеличких вулиць міста – це запрудженість машинами, відсутність тротуарів для пішоходів, а на в’їзді у вулицю – смердючі смітники й баюри з водою посеред дороги.

 

 

 

Проблема Волі - запрудженість транспортом та смітники. Ще погані дороги.

 

З Волі виходимо на вулицю Петра Дорошенка, яка в давні часи мала назви Томарівська, Легіонів, Горького.

 

 

 

У цієї вулиці досить багата історія. Тут було Вольське католицьке кладовище і римо-католицька каплиця Святого Йозефа, яка до відкриття костелу Святого Антонія слугувала католикам головним храмом.

 

Про старий цвинтар і католицьку святиню писали дослідники Рівного, художньо описував ці пам’ятки і Володимир Короленко.

 

Поруйнована каплиця, знищений цвинтар за радянської влади в минулому столітті. І нині на цьому місці працює дитячий ясла-садок № 11 інтелектуального напрямку. Затишне подвір’я, багато милих дитячих забавок, все зроблено з любов’ю.

Однак, сумно від усвідомлення того, що там під землею спочивають останки колишніх рівнян.

 

Дитячі ясла-садок №11 інтелектуального напрямку

 

А поруч старий у три поверхи з мансардою будинок, який був споруджений у 1935 р., як Дім старців Римо-католицького товариства Доброчинності (інженер-архітектор Станіслав Сікорський, технічний керівник будови інженер Йозеф Теплицький).

 

 

 

 

 

Проект Дому старців (за матеріалами ДАРО)

 

Майже всі старі дерев’яні вікна замінені на білі пластикові, але в цілому будинок зберігся. У дворі цього дому росте кремезне дерево, і здається, що воно своїм корінням тримає і стару будову, і пагорб старого цвинтаря.

 

 

Значних підприємств тут у минулому не було, але фабрика мила за старими часами – це вже щось!

 

 

 

За матеріалами ДАРО

 

Ходиш старою вулицею і, як мисливець за старожитностями, зазираєш у двори і під’їзди, за огорожі. Щоправда, тут високих мурованих огорож немає, бо очевидно ще не захазяйнували тут «нові» українці.

 

 

 

 

Вишукуєш якісь загадкові елементи старих будівель, особливо все, що нижче рівня фундаменту, бо рівняни все більше занурюються у пошуки підземних ходів.

 

 

Аж ось, просто на самісінькому тротуарі, притулились дерев’яні двері поважного віку з нехитрим різьбленням тюльпанів. Це так мило, що хочеться з цими дверима привітатись і їм посміхнутись, як і старим дерев’яним вікнам, що стільки перебачили на своєму віку.

 

 

 

 

 

А ще поруч із такою ж старою хатою вразило мене старезне дерево. Очевидно, старішого на цій вулиці вже й годі шукати.

 

 

Дерево, що береже вікові таємниці

 

 

 

 

 

Фоторепортаж Галини ДАНИЛЬЧУК


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews