Псевдоволонтери "захопили" Рівне: міська влада не реагує?

23.09.2015 11:39   Джерело: ЧаРівне
Опубліковано : Новини Рівненщини

Рівнян застерігають від псевдоволонтерів. У Рівному почастішали випадки створення організацій, які збирають гроші для нужденних, але такими не є. Активісти наголошують, що документи, які мають збирачі благодійних коштів, не відповідають законам. Нерідко у якості скриночників використовують неповнолітніх, без згоди батьків – це ще одне порушення закону. Тому рівнян закликають бути уважними.

 

Як розповів активіст Олександр Петровський, такі збори ніде не фіксуються, а договори не заключаються з автоперевізниками, мовляв, збори в маршрутках проводяться тільки за згоди водія.

 

З травня 2014 року я аналізував, спостерігав, знімав на відео діяльність трьох організацій, які збирають кошти. Їх насправді більше. Всі ці організації діють шаблонно, - каже активіст. – Коли ви жертвуєте свої кошти, ви повинні усвідомлювати деякі речі – у вас є від 30 до 2 хв – це час, який дається, аби розібратися, що це за організація. Цього часу дійсно мало. Також ви не знайдете ніяких анонсів. Вони ніде не фіксують свої дії, навіть, якщо в них є сайт. Ви не знайдете відкритих звітів.

 

Прикрим є те, що ніхто досі не намагається контролювати збори коштів: «Якщо описати коротко вулично-транспортна благодійність не контролюється, не фіксується зовсім, - говорить Олександр Петровський. – Невідомо, куди за рік з Рівного виходить кількасот гривень».

 

Відтак, активісти пропонують заборонити водіям впускати псевдоволонтерів – має бути укладений договір, щоб була відповідальність перевізника. Крім того оперативніше має реагувати міліція, адже у волонтерській роботі беруть участь і неповнолітні.

 

Втім, міського управління транспорту та зв’язку Віталій Миронюк виступає категорично проти радикальних мір – наприклад, не впускати волонтерів. Чиновник каже, що проблему можна врегулювати спільними зусиллями, шляхом домовленостей:

 

- Допомогти з лікуванням – це святий обов’язок. Тому деякі люди цим користуються. Боротися з таким явищем непросто, - зазначає Віталій Миронюк. –Виштовхувати водій не може. Простіше цю ситуацію врегулювати на автостанціях, де також велика кількість волонтерів зробили постійне місце своєї роботи. Що стосується заборони, цього робити не варто. Інша справа, що його треба привести у належне русло. З транспортом непросто вести перемовини. Більше того, пасажири підтримують таку діяльність. Практично кожен тягнеться до кишені. Дійсно погоджуюся, що проїзд від зупинки до зупинки може принести 100 гривень. До нас звернулися кілька організацій з приводу дозволів. Ми рекомендуємо водію зупинитися та делікатно попросити вийти, хоча тут же на водія накидаються пасажири, тому тільки дипломатичними шляхами. порадами, але категоричними заборонами врегулювати не можна.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ЧаРівне