Рівненський льонокомбінат став заручником «валютних ігрищ» Нацбанку

01.09.2015 10:58   Джерело: ВСЕ
Опубліковано : Новини Рівненщини

Фото ВСЕ

популярне


Рівненський льонокомбінат не може розплатитися за сучасне швейцарське обладнання для нових цехів. А все тому, що у Національному банку, до якого звернулося підприємство і внесло кошти для купівлі валюти, щоразу вигадують відмовки, щоб не продати валюту.

 

140 тисяч євро - саме стільки коштує нове вентиляційне обладнання для цеху. Як розповів власник льонокомбінату Олег Червонюк, у Національному банку придираються до тексту угоди купівлі-продажу і щоразу повертають його на доопрацювання:

- Якщо Національний банк хоче перевірити контракт або куди ідуть кошти, то в мене питання: для чого вони беруть гроші? Сьогодні ситуація виглядає так: ми передаємо гроші в Нацбанканк, який робить заявку на купівлю валюти, отримує повну суму цих грошей, 4 дні незрозуміло де їх тримає, а потім ми отримуємо відповідь, що у нашому контракті не там стоїть крапка. Ми виправляємо, знову подаємо заявку, знову проходить 4 дні – вже не там стоїть кома. Мені здається, що це корупційна гра – вимагання хабара. Ми вже місяць хочемо купити 140 тисяч євро і нам із невідомих причин відмовляють, - розповідає Олег Червонюк.

 

Це спричиняє досить вагомі наслідки для самого текстильного підприємства – щодня змінюється курс долара, і за простій автомобілів з обладнанням у Швейцарії доводиться платити по 500 доларів за добу. Також зростають штрафи на митниці.

 

Окрім цього, страждає і репутація підприємства та держави в цілому:

- У Швейцарії не розуміють, що це за афера така - що обіцяли заплатити і не платять. Я не кажу про імідж держави, бо його вже давно немає. Якби нам чесно сказали: «У держави немає валюти, бо в країні дефолт, тому не підписуйте контракти на купівлю обладнання за кордоном», то ми б його не купували, - обурюється Олег Червонюк.

 

 

У зв’язку з цим у понеділок, 31 серпня, працівники підприємства оголосили страйк. Відтак, під стінами Рівненської обласної державної адміністрації колектив льонокомбінату вимагав у керівника області Віталія Чугуннікова посприяти вирішенню проблеми підприємства з Національним банком України. Адже через безглузду, злочинну політику Нацбанку, яка містить усі ознаки корупції, підприємство не здатне розраховуватися з іноземними партнерами за замовлене обладнання, чим не лише втрачає важко зароблене трудовим колективом добре ім’я у Європі, а й фізично не може продовжувати свій розвиток, забезпечувати роботою працівників, не кажучи про створення нових робочих місць.

 

 

Колектив Рівненського льонокомбінату прийшов до Рівненської ОДА з гаслами: «Нацбанк – ворог держави!», «Припиніть убивати вітчизняного виробника!», «Сильна економіка – сильна держава!» та «Нацбанк, годі вимагати хабарі!».

 

 

У свою чергу, голова Рівненської ОДА Віталій Чугунніков запевнив, що володіє ситуацією і робить усе для того, щоб цю непросту ситуацію владнати, і щоб Нацбанк задовольнив справедливі вимоги Рівненського льонокомбінату.

 

Під час зустрічі працівники підприємства висловили голові облдержадміністрації претензії до конкретних посадових осіб Нацбанку із проханням поприяти у їх притягненні їх до відповідальності, а також письмове звернення до Президента України. 

 

Сам ж Віталій Чугунніков повідомив, що він зустрічався із Олегом Червонюком і пообіцяв, що зі своєї сторони допоможе владнати цю проблему. 

 

- Адже таке підприємство, як Рівненський льонокомбінат, - одне з головних бюджетоутворюючих підприємств міста - має розвиватися. І я з вами абсолютно погоджуюся, що треба поставити питання про те, що деякі керівники в Україні, зокрема, і в Нацбанку не можуть займати посади, які вони займають сьогодні. тому я доповню ваше звернення до Президента також своєю позицією, - наголосив голова ОДА.

 

Тим часом, заступник директора Рівненського льонокомбінату Галина Коробка наголошує, що сумно, що навіть після Революції Гідності людям знову ж доводиться виходити на мітинги, аби змусити чиновників виконувати свої обов'язки і не заважати промисловості працювати.

- Сьогодні замість того, щоб спокійно працювати, увесь колектив Рівненського льонокомбінату прийшов до стін обласної державної адміністрації,щоб привернути увагу керівництва області до проблеми, з якою зіштовхнулося виробництво. До цього ми вже два тижні ведемо переговори з Національним банком України. Ми не можемо розрахуватися за нове обладнення з нашими іноземними партнерами. З невідомих причин нам постійно відмовляли у задоволені заяви на отримання валюти. А хто має відшкодовувати усі збитки - питання, напевно, риторичне, - говорить Галина Коробка.

 

Мітинг ще не закінчився, а питання вже вирішили. Втім, працівники Льонокомбінату кажуть, що розслаблятися не будуть, бо ще можуть бути проблеми з митницею. Як вирішиться ситуація - покаже час.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ВСЕ