Рівнянина Миколу Карпюка судитимуть в Чечні

09.09.2015 21:58   Джерело: ЧаРівне
Опубліковано : Новини Рівненщини

Фото rivnepost.rv.ua

популярне


Активісти Рівного давно вимагають у міської влади звернутися до Кабміну та керівництва країни та з`ясувати місцезнаходження рівнянина Миколи Карпюка. Достеменно й досі невідомо, де він.

 


Раніше повідомлялося, що Миколи Карпюка вже немає в живих. Однак, нещодавно з Російської Федерації надійшла звістка про те, що Карпюка будуть судити у Верховному суді республіки Чечня в Грозному .

 

Як повідомляє Громадське ТВ, 15 вересня об 11 ранку у Верховному суді республіки Чечня в Грозному відбудеться попереднє слухання у справі двох українських громадян — Миколи Карпюка, заступника лідера «Правого сектора», та Станіслава Клиха, викладача Національного транспортного університету. Обох звинувачують у вбивстві російських військових у Грозному у 1994–1995 роках та інших важких злочинах, покарання за які, згідно кримінального кодексу РФ, від 15 років ув’язнення до пожиттєвого.

 

Микола Карпюк був затриманий 17 березня 2014 на російській стороні кордону між Брянською та Чернігівськими областями російськими прикордонниками, а пізніше переданий ФСБ. Відтоді до нього доступу не мали ані українські консули, ані адвокати. Точне місце перебування та стан здоров’я невідомий. Станіслав Клих був затриманий російською поліцією 11 серпня 2014 року в місті Орел.

 

За останньою інформацією, котру має дружина, зараз Микола Карпюк перебуває в одному із СІЗО Челябінська. У справі новий, вже шостий, адвокат. Цього разу із Чечні. Це — Докка Іцлаєв, який багато років співпрацює із правозахисним центром «Меморіал». Йому доведеться в максимально короткий термін ознайомитися із справою, в якій поки що немає жодного свідка захисту. У слідчому комітеті йому вже пообіцяли побачення з Карпюком перед попереднім засіданням суду — як тільки підозрюваного етапують з Челябінська до Грозного.

 

Щоб оплатити послуги адвокатів обидві сім’ї — і дружина Карпюка Олена, котра залишилась з 10 -річним сином, і пенсіонери-батьки Станіслава Клиха — відкрили карткові рахунки.

 

Адвокати обіцяють зробити все можливе. Вони припускають, що після зустрічі із адвокатом Микола Карпюк за прикладом Станіслава теж відмовиться від своїх свідчень, які вибивали з нього тортурами.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ЧаРівне