Театр "Рівненська облрада": Ляшко, Кириленко і Юля в ефірі

20.11.2015 22:45   Джерело: vse.rv.ua
Опубліковано : Семен Палій

Фото з відкритих джерел

популярне


 

Політика схожа на театр, де перед глядачами-виборцями відіграють свої ролі актори-політики. Якість вистав залежить від рівня театру та майстерності їх режисерів. Всі все розуміють і приймають правила гри. Проблеми виникають тоді, коли напередодні вистави акторам роздають п’єсу з іншого театру і змушують грати нехарактерні для них ролі. Ось така сумбурно-культурна картинка (це щоб не матюкатись) виникає в уяві після минулої сесії Рівненської обласної ради.

Якою вийшла вистава, ми бачили. Тепер же пропоную звернути увагу на "режисерів" дійства та подій, котрі відбувались за лаштунками, подалі від очей глядачів.

Київський "договорняк"

Саме таке словосполучення часто звучало в сесійній залі Рівненської облради в розмовах депутатів, журналістів і виступах із трибуни. Чи не вперше в історії обласної ради питання обрання керівництва області вирішувалось не у переговорах і компромісах місцевих політичних еліт, а в домовленості столичних партійних босів.

По суті, в Україні сформувався антипорошенківський політичний фронт, до якого увійшли "Батьківщина", "Радикальна партія Ляшка", "Свобода" та "УКРОП". Саме ці політичні сили розписали на аркуші паперу, яка партія отримує ту чи іншу область. Рівненська, як писав раніше сайт "ВСЕ", малавідійти під контроль Радикальній партії Ляшка.

Депутати від ВО "Батьківщина" Людмила Мариніна та Ксенія Павловська

Це викликало спротив місцевих партійних еліт, котрі по-іншому бачили розподіл впливів і посад в обласній раді. Для того, щоб все відбулось у рамках домовленостей та приборкати обласних депутатів, в Рівне прибув цілий десант нардепів. Проконтролювати процес приїхали радикали Олег Ляшко, Сергій Рибалко та Андрій Лозовий, позафракційний Володимир Парасюк, "свободівець"Олег Осуховський та Іван Кириленко з "Батьківщини" та нардепи від Рівненщини, котрі представляли "Солідарність", Юрій Вознюк, Вадим Сидорчук та Олександр Дехтярчук.

Попри затримки, суперечки і скандали, все пройшло за столичним сценарієм, і головою Рівненської обласної ради став "радикал" Володимир Ковальчук, який до того був помічником народного депутата Сергія Рибалка. Як це відбувалось,читачі сайту "ВСЕ" можуть подивитись у відеотрансляції сесії. До речі, вперше в історії Рівненської обласної ради її засідання транслювали у прямому ефірі два місцеві канали та кілька сайтів. Однак, як це часто буває, найцікавіше відбувалось за лаштунками.

Бульдозер "Юля"

Якщо жінка чогось хоче, краще їй це дати. Інакше вона це візьме сама. Це твердження можна застосовувати у будь-якій сфері, і політика тут - не виключення.

Зсідання розпочалось з годинною затримкою: всі чекали фракцію "Батьківщини"

Як стверджують наші джерела, у фракції "Батьківщина" в облраді далеко не всі були згодні з нав’язаною волею вищого партійного керівництва. "Уламати" однопартійців приїхав народний депутат Іван Кириленко. Кілька годин він переконував депутатів підкоритись волі партії. Однак щораз ставлячи на голосування пропозицію підтримати запропоновану схему розподілу, 8-9 депутатів (з 16 депутатів фракції) висловлювались проти. Лідер фракції Микола Кучерук змінив своє рішення лише після дзвінка Юлі. Але решта депутатів були непохитні.

Ситуацію переламав Олег Ляшко. Зайшовши на засідання фракції, він набрав Тимошенко та вивів Юлію Володимирівну на відеозв’язок. Пані з косою знадобилось хвилин 15, щоб "намалювати" своїм партійцям картинку їхньої політичної смерті.

Керівнику рівненської "Батьківщини" Миколі кучеруку цього дня було не до сміху

Як стверджують джерела, Тимошенко пояснила, що у випадку непокори буде змінено керівника обласної організації "Батьківщина", а депутатів позбавлять мандату, оскільки таку можливість дає новий закон про місцеві вибори. А на звільнені місця зайдуть нові депутати зі списку, котрі будуть поступливіші. Аргумент виявився дієвим - фракція здалась. Але, як виявилось у підсумку, здались не всі.

По завершенню засідання фракції депутати від "Батьківщини" зайшли у залу, і перша сесія новообраної обласної ради розпочалась із годинним запізненням.

Контрольована "Свобода"

До ранку сесійного дня рівненські "свободівці" запевняли фракцію "Солідарності", що не голосуватимуть за кандидата від РПЛ. Як стверджують депутати від пропрезидентської фракції, була домовленість, що "свободівці" не дадуть потрібної кількості голосів і "спалять" кандидатуру. Справа у тому, що у випадку, якщо кандидат на посаду голови не набирає простої більшості, то не має права повторно висуватись. При нинішніх розкладах зробити це було легко, оскільки у сукупності чотири партії мають 39 мандатів ("Батьківщина" - 16, РПЛ – 10, "Свобода" - 8, "УКРОП" – 5) із 64 депутатів обласної ради. Без голосів "Свободи" конструкція не працювала.

Нардеп свободівець Олег Осуховський пильнував однопартійців в обласній раді

Зі своїми однопартійцями переговорив нардеп Олег Осуховський, і депутати сіли на свої місця з похмурими обличчями. Одного з них я запитав, чи голосуватимуть вони за кандидата від Радикальної партії. Він не відповів, опустив очі і просто пішов. Інший на те ж запитання сказав: "А що я можу? Якщо не проголосую, мене викинуть із облради".

Аргументом, як стверджують наші джерела, було те, що, згідно з домовленістю, "Свобода" мала отримати контроль над базовими для  цієї партії областями: Львівською, Івано-Франківською та Тернопільською. Заради цього нібито й потрібно було поступитись – Рівненською.

Цікаво, що депутати від "Солідарності" та партії "Конкретних справ" до останнього моменту сподівались, що "Свобода" не дасть потрібної кількості голосів. І тоді вони запропонують свого кандидата. Була навіть зроблена заява, що БПП не висуватиме кандидатуру на голову ради через "столичний договорняк".

Сердечка, вила та "С"

За регламентом, голова обласної ради обирається таємним голосуванням. Депутати отримують бюлетень із прізвищем, заходять у кабінку, голосують і кидають бюлетень в урну. Після чого члени лічильної комісії (по одному депутату від кожної фракції) публічно рахують голоси.

За півгодини голосування завершилось та розпочався підрахунок. Член комісії від Радикальної партії Сергій Свисталюк рахував голоси за Володимира Ковальчука. За процесом уважно спостерігали нардеп Юрій Вознюк і депутат облради від "Солідарності" Юрій Благодир. Коли Свисталюк оголошував: "…32, 33, 34". Обидва Юрії змінились на обличчі, один із них промовив: "Кинули нас "свободні"". 

Нардеп від Народного фронту Юрій Вознюк та депутат облради від БПП "Солідарність" Юрій Благодир

В тойже час Олег Ляшко із задоволеною посмішкою, всідаючись у депутатське крісло поряд з депутатом з фракції РПЛ Олександром Васильєвим сказав: "Чугуннікову президент голову відкрутить за те що область прогавив". 

Судячи з усього, між новими партнерами немає довіри. Під час підрахунку на бюлетенях можна було помітити позначки у вигляді вил, сердечок і літери "С". Ймовірно, за домовленістю, депутати мали позначати свої бюлетені, щоб можна було проконтролювати, яка фракція скільки голосів дала. Депутат від "Батьківщини" Алла Черній, сідаючи на своє місце після голосування, сердито промовила до Миколи Кучерука: "Може, я мала ще сфотографувати і показати, як я проголосувала?".

Попри тиск і контроль, все ж знайшлись депутати, які не підкорились волі партійних босів. Новооформлена коаліція налічує 39 депутатів. Однак за кандидатуру Володимира Ковальчука віддали свої голоси лише 34. П’ятеро утримались або проголосували проти. Припускають, що це один депутат від "Свободи" та четверо від "Батьківщини". Щоправда, один зі "свободівців" у розмові запевняв, що з їхньої фракції "за" проголосували всі.

Депутат від БПП "Солідарність" Віталій Ундір та свободівець Олексій Бучинський слідкували за процесом виборів

Після оголошення результатів присутні журналісти відверто "тролили" депутатів запитанням, чи зручно їм "у такій позі" і як вони почуваються, "лежачи під радикалами".

Пізніше, як розповідає джерело сайту, святкуючи зі  своїми однопартійцями у рівненському ресторані "4х4", Олег Ляшко сказав: "Не думав, що буде так легко переламати спротив, а знадобилось всього пару хвилин".

Львівський гонор

Всю конструкцію столичних домовленостей поламали у Львівській обласній раді. Як вже писалось вище, цей регіон мав відійти під контроль саме "Свободі". І це було головним аргументом для рівненських "свободівців". Однак у місті Лева вирішили зіграти власну гру.

У процес включились брати Дубневичі, нардепи від БПП "Солідарність" та впливові у Львові постаті.

Тут «Свобода» не просто не змогла отримати посаду голови облради, а й навіть заступників. В результаті таємного голосування головою Львівської обласної ради став депутат від БПП "Солідарність" Олександр Ганущин. А заступниками - представники партій, політичних опонентів "Свободи". Першим заступником було обрано Парасковію Дворянин від "Самопомочі", а заступником - Володимира Гірняка від "Громадянської позиції".

Непокора львів’ян загрожує поламати всю конструкцію домовленості по всій країні. У приватній розмові депутат Херсонської обласної ради сказав, що після подій у Львові вони теж вирішили "покласти та київські договорняки".

Голові новообраної обласної ради Володимиру Ковальчуку (праворуч) вочевидь не легко буде у сесійній залі

Не виключено, що тепер хитка ситуація буде й у Рівненській облраді. Після подій минулої сесії багато депутатів залишилися невдоволеними і ображеними. Багато хто висловлюється за переобрання голови. Тим більше, що за законом та регламентом це можна зробити у будь-який момент. Для цього достатньо третини голосів від присутніх депутатів на сесії, аби внести питання у порядок денний, та половини, щоб висловити голові недовіру і відправити його у відставку.

Схоже у середу в сесійній залі Рівненської облради буде на що подивитись

Друге пленарне засідання Рівненської  обласної ради відбудеться вже в середу, 25 листопада. Попередньо депутати мають визначити перелік постійних депутатських комісій та призначити керівників. Вже цими вихідними багато хто з депутатів поїде на полювання. І саме там, як це часто буває, й вирішуватиметься, яким буде подальший сценарій розвитку подій.

Стежте за нашим сайтом - і будете в курсі подій.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: vse.rv.ua