Тепер рівняни знатимуть, як голосують депутати

29.11.2015 21:07   Джерело: vse.rv.ua
Опубліковано : Семен Палій

Верховна Рада прийняла зміни до закону про місцеве самоврядування, які зобов'язали місцеві ради ухвалювати рішення виключно у форматі поіменного голосування. Таємно депутати мають право голосувати лише в окремих випадках, таких, наприклад, як голосування «за персоналій». Тим часом депутатам Рівненської міської ради, як новообраним, так і з досвідом, такі зміни подобаються. Вони одноголосно кажуть, що це лише позитивно вплине на роботу ради та дисциплінує самих міських обранців. З чим це пов'язано — читайте далі.

Нагадаємо, до цього в Рівненській міській раді було три типи голосування - відкрити поіменне, яке передбачає поіменну фіксацію і можливість оприлюднення цих даних, відкрите непоіменне, коли не фіксується, хто як голосує, і таємне в окремих випадках. Коли ж зміни до закону наберуть чинності, то відкритого непоіменного голосування вже не буде.

На думку новообраного депутата Миколи Бляшина, такі зміни до закону позитивно вплинуть на роботу місцевих рад, у тому числі й Рівненської.

- Такі зміни, на мою думку, цілком правильні. Адже це говорить про те, що якщо людина бере на себе відповідальність і йде представником громади, то громада має знати, яке рішення приймає депутат. Позитивно й те, що результати голосування у той же день мають бути опубліковані на сайті, бо нам немає чого ховати.

Екс-депутат обласної ради, а нині міський обранець Юрій Осіпчук теж ставиться до таких змін позитивно. Та й взагалі каже, що він із задоволенням і за секретаря ради, і за інші рішення щодо персоналій теж голосував відкрито.

- Я не бачу сенсу в таємному голосуванні. Кожна людина має відповідати за свої слова і за свій вибір, тим більше депутати, бо це публічна робота. Я розумію, що у будь-якій політиці є домовленості. І це нормально. Але їх треба декларувати.

Роман Стасюк також розповідає, що добре, що депутати Верховної Ради прийняли таке рішення.

- По-перше, тепер прості громадяни матимуть можливість знати, як голосують депутати, яких вони підтримали. А по-друге, в нас прийнятий закон про імперативний мандат, і це сприятиме тому, що фракції будуть більш дисциплінованими, щоб люди бачили, хто є хто. Бо часто буває, що депутати заходять від одних політичних сил, а потім переходять до інших.

Депутат зі стажем Олександр Нестерук теж підтримує такі зміни до законодавства, адже це дозволить людям, які приходять на сесію, бачити, як голосують депутати, яких вони обрали.

- Міська рада має бути відкритою і прозорою, а громада повинна знати, як голосують депутати за рішення, підтримують чи ні. Окрім того, люди, які знаходяться в сесійній залі, можуть висловити свою позицію щодо того чи іншого міського обранця. Думаю, це вже давно варто було зробити.

Такої ж думки дотримується і депутат Святослав Євтушенко. Він каже, що підтримує прийняття такого закону. Адже вважає, що якщо людина вже наважилася стати депутатом, то повинна мати сміливість відповідати за прийняте рішення.

- Чесно кажучи, внести таку норму минулого тижня я пропонував до регламенту Рівненської міської ради сьомого скликання, відмінивши відкрите непоіменне голосування. Натомість пропонував залишити відкрите поіменне за всі рішення, окрім питань за персоналій, наприклад, обрання секретаря ради, кандидатів на нагороду «Гордість міста» тощо. Також результати такого поіменного голосування, я вважаю, під час засідань обов'язково мають щоразу висвітлюватися  на екранах, які розміщені у сесійній залі. Це дозволить громаді краще контролювати роботу депутатів, а нам - бути впевненими, що голос зарахований. Тому добре, що зараз ця норма регулюється на законодавчому рівні.

Депутат Олександр Чубай також бачить позитив у таких змінах.

- До цього ставлюся дуже позитивно, підтримую. Адже я давно казав, що всі питання, які пов'язані з майном, землею тощо, мають голосуватися відкрито поіменно. І найкраще, коли результати після кожного голосування виводитимуться на екран. Звичайно, для тих, хто хотів би щось робити неправильно, погано, а для тих, хто працює чесно і прозоро,  це позитивно.

У свою чергу, народний депутат України Андрій Лозовий зізнається, що хоча його особисто не було на голосуванні за станом здоров'я, такі зміни підтримує.

-  До таких змін ставлюся позитивно. Сам, на жаль, не голосував, бо мене не було в залі за станом здоров'я, але наша фракція це підтримала. Адже мова йде про зовсім інший рівень відповідальності. Тому що якщо ми говоримо про зміни в країні, то, в першу чергу, вони мають починатися на місцевих рівнях. І ще один момент відповідальності депутатів районних, міських, обласних рад примусить задуматися, як вони голосуватимуть. Адже відповідальність — це те, чого найбільше бракує в українській політиці, і в центрі, й на місцях. Сподіваюся, що такі зміни матимуть позитивні наслідки. Адже депутати розумітимуть, що вони несуть політичну відповідальність за свої рішення, і перш ніж проголосувати за домовленістю, вони десять разів подумають. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: vse.rv.ua