У Рівному журналісти підписали меморандум професійної честі (Фото)

18.09.2015 19:08   Джерело: ВСЕ
Опубліковано : Новини Рівненщини

Днями у Рівному пройшла акція пам’яті журналіста Георгія Гонгадзе. Медійники, громадські активісти зібрались на центральному майдані біля пам’ятника Тарасові Шевченку. У розмовах журналісти згадували тих колег, які були поранені чи загинули під час революції та в бойових діях на сході.

 

– Георгій Гонгадзе був першим у новітній історії, хто заплатив життям за право говорити правду і критикувати владу. Відтоді в країні змінилось чотири влади і відбулось дві революції, але ніхто так і не покарав замовників того злочину. А наші колеги й надалі ризикують здоров’ям і гинуть під час виконання своїх професійних обов’язків, – сказав голова Рівненської обласної організації Незалежної медіа-профспілки Олексій Кривошеєв. – Після революції нам здавалось, що ми перемогли, натомість це невелика перемога на одному з етапів. Ще багато роботи попереду, щоб перетворити Україну на справді цивілізовану сучасну європейську країну. І велику частку цієї роботи належить зробити саме нам – журналістам. І хоча ми конкуренти в інформаційному полі, нам слід триматись разом, підтримуючи і захищаючи один одного.

 

 

Присутні зауважили, що, на жаль, і після революції в країні не припиняються утиски преси та перешкоджання журналістській діяльності. Проти журналістів ведуться судові процеси, органи влади часто перешкоджають законній діяльності і приховують інформацію.

 

– На жаль, випадки тиску на представників нашої професії непоодинокі в Україні і мають місце в нашій області, – зазначив голова Рівненської обласної організації Національної спілки журналістів Дмитро Тарасюк. – У Зарічненському районі влада чинила тиск на місцеву районну газету, і тільки після нашого звернення до Адміністрації Президента цей тиск припинився. Подібний випадок трапився й в Дубенському районі. І це прикрі "дзвіночки", які говорять про те, що право на професію і свободу слова нам потрібно постійно відстоювати та захищати. А ще вказувати владі на її місце та стежити за тим, щоб вона виконувала свої повноваження.

 

 

Однією з тем на зустрічі були й місцеві вибори, які мають відбутись 25 жовтня. Як наголошували самі журналісти, від ЗМІ значною мірою залежить, за кого проголосують люди. Це величезна відповідальність. Тому потрібно дотримуватись правил і стандартів професії, боротись із проявами цензури та "джинсою". Перед присутніми виступила журналіст інтернет-сайту "Четверта влада" з пропозицією підписати меморандум професійної честі.

 

– Обов’язок журналіста - чесно та неупереджено подавати інформацію. Неправда вбиває. Саме відкритість, чесність та неупередженість ЗМІ є однією з ознак сучасного демократичного суспільства. Цензура, "джинса", заможність матеріалів вводять в оману людей та дають можливість корупціонерам триматись при владі. Тому пропоную сьогодні тут підписати меморандум і дотримуватись принципів професійної честі у нашій щоденній роботі.

 

Всі присутні журналісти підписали меморандум. Потім запалили свічки та вшанували пам’ять Георгія Гонгадзе й інших загиблих колег хвилиною мовчання.

 

"Меморандум професійної честі

Ми, рівненські журналісти і журналістки, що зібралися у скорботний для всієї України день 16 вересня – день зникнення Георгія Гонгадзе, перед пам’яттю усіх, хто поклав своє життя за свободу слова у цій країні, уповноважені своєю професійною совістю ЗАЯВИТИ:

Медіа також можуть змінювати країну і допомагати їй перемогти, а тому мають бути чесними перед основним замовником новин – своєю аудиторією, своїми читачами, слухачами і глядачами. Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста.

Саме тому:

Ми стверджуємо, що прихована реклама («джинса») – це шахрайство, бо:

1)вона часто публікується не з офіційного виборчого фонду, і з цих грошей не сплачуються податки;

2)вона може завести людей на манівці, вони можуть зробити неправильний вибір і витратити багато часу для того, щоб повернутися до нормального життя;

3)вона маскується під інформаційний матеріал і, відповідно, вводить в оману аудиторію;

4)вона спотворює реальність, відображувану медіа, і посилює розчарування людей у журналістиці;

Ми впевнені, що професійна честь і гордість, відчуття відповідальності перед суспільством, тим більше у нелегкий час вибору місцевої влади, - це не порожні слова для рівненських журналістів і журналісток.

Ми переконані, що фахові редактори і редакторки рівненських медіа усвідомлюють, наскільки примарною може виявитися одномоментна вигода від «джинсового кешу» у порівнянні із справжньою професійною катастрофою – втратою довіри аудиторії.

Ми сподіваємося, що рівненські політики – такі ж відповідальні і чесні, як про це розповідають їхні прес-служби, а тому розуміють, що після Революції Гідності високі моральні стандарти необхідні для продовження політичної кар’єри.

Ми – за марковану рекламу. Також закликаємо своїх колег бути чесними перед своєю аудиторією.

16 вересня 2015 року, Майдан Незалежності, Рівне".


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ВСЕ