«Відкритий бюджет» на Рівненщині - правда чи міф?

24.01.2016 16:12   Джерело: www.0362.ua
Опубліковано : Семен Палій

21 січня 2016 року в Рівному, в приміщенні прес-центру газети «Сім днів», відбулося обговорення питань забезпечення прозорості та публічності місцевих бюджетів у рамках презентації платформи «Відкритий бюджет».

Захід відбувся за ініціативи Михайла Корилкевича, голови Громадської експертної ради, та Сергія Паладійчука,голови постійної комісії з питань бюджету, фінансів і управління комунальною власністю Рівнеради.

Відкриваючи захід, Михайло Корилкевичпідкреслив, що забезпечення відкритості місцевих бюджетів є одним з пріоритетних напрямів розвитку місцевих громад, це є одним з елементів підвищення якості управління в системі місцевого самоврядування.Сергій Паладійчук проінформував присутніх про основні принципи роботи комісії з питань бюджету Рівнеради та плани щодо вдосконалення бюджетного процесу в місті.

Портал «Відкритий бюджет» презентував експерт відділу бюджетної політики Центру політичних студій та аналітики Сергій Карелін. Він розповів присутнім на заході представникам громадських ініціатив, депутатам місцевих рад, адміністрацій і журналістам про те, що чимало міст Європи і США вже давно живуть з публічними online-бюджетами. В них процедура оприлюднення надходжень і видатків місцевої казни прижилася і успішно функціонує вже багато років. У ході презентації Сергій Карелін розповів про методику роботи з платформою «Відкритий бюджет». Зареєструвавшись на сайті openbudget.in.ua та пройшовши процес ідентифікації особистості, уповноважена особа міської ради щомісяця може завантажувати оперативну інформацію про хід виконання міського бюджету. Програмне забезпечення дозволить представити цю інформацію у формі інфографіки. Кожен бажаючий зможе проаналізувати виконання планів щодо надходжень та видатків бюджету, проаналізувати структуру бюджету та порівняти бюджет свого міста з бюджетами інших міст України.

Довідка. Центр політичних студій та аналітики є розробником порталу "Відкритий бюджет", який містить комплекс програмного забезпечення для створення візуалізацій дохідної та видаткової частини місцевих бюджетів, ключових показників діяльності та бюджету, що дозволяє інформувати громадян про використання коштів місцевих бюджетів. Проект здійснюється за фінансової підтримки Європейського союзу.

Громадська експертна рада розпочала свою діяльність в м. Дубно в 2014 році, в подальшому ця громадська ініціатива поширила свою діяльність на інші міста та райони Рівненської області. Вона є формою співпраці експертів у різних галузях суспільної діяльності, які прагнуть застосувати свої знання та досвід на благо місцевих громад. Громадська експертна проводить публічні обговорення важливих для місцевих громад проблем, розробляє експертні висновки, пропозиції, стратегії розвитку тощо і пропонує їх для втілення органам влади й ініціативним групам громадян.

DSC_0067DSC_0047DSC_0032


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: www.0362.ua