Наталія Рвачова

Наталія Рвачова

юрист, консультант з юридичних питань

Як юридично правильно провчити колекторів

Моральний тиск, який застосовують колекторські компанії відносно позичальника, суперечить усім принципам, які тільки є в нормальному суспільстві. Але ці компанії не повинні порушувати встановлені правила! Адже – заборонено дзвонити на роботу, а вони – дзвонять, застосовують психологічний вплив та інші заборонені методи, які негативно впливають на людей!

 

По-перше, якщо подивитися в інтернеті на будь-який сайт працевлаштування, то фахівець зі стягування заборгованості займає одне з провідних місць. Це значить, що працівники, які займають дану посаду змінюються майже щомісяця. Якщо кожному пояснювати, що ви не маєте права мені дзвонити, оскільки у такий спосіб ви порушуєте мої права, то це ні до чого не приведе. Адже вам щоразу дзвонить новий співробітник, і його мета вплинути на Вашу підсвідомість і зробити все можливе, щоб кожен раз ви лягали і вставали з одного з думкою про вимоги, які вони вам висувають. Всі ваші скарги не куди не заносяться, і навіть не запам’ятовуються – на відміну від вас.

 

Тому, щоб даремно не псувати нерви, якщо до вас застосовують психологічний вплив, краще не відповідати на залякуючі дзвінки колекторів, тримати себе в руках і не впадати в паніку. Або ж записати все це на диктофон, і вже з цим записом сміливо писати заяви в правоохоронні органи (ч. 3 ст. 10 ЗУ ст. 10 Закону України «Про міліцію»). Міліціонери, відповідно до своїх посадових обов’язків, зобов’язані приймати та реєструвати заяви й повідомлення про злочини та адміністративні правопорушення та своєчасно приймати по них рішення.

 

Як юридично правильно провчити колекторів

 

Також можна звертатися до прокуратури, щоб захистити свої права та законні інтереси, притягнути винних осіб до відповідальності. При цьому, обов’язково посилайтеся на Кримінальний кодекс України ст. 355 незаконне примушування до виконання цивільно-правових зобов’язань. Варто пам’ятати, що склад злочину, передбаченого в ст. 355 – примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань – виникає лише у випадку, коли воно поєднане з погрозою застосування насильства, пошкодження або знищення майна, щодо потерпілого або його близьких родичів. Погроза повинна бути дійсною і реальною.

 

Юрист Наталія РВАЧОВА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Бізнес Компаньйон Тернопіль