ЗАЯВА «Сили Людей» щодо подій навколо обрання голови Рівненської обласної ради

20.11.2015 13:23   Джерело: RvNews
Опубліковано : Семен Палій

Фото з відкритих джерел

популярне


ЗАЯВА
Рівненської міської організації політичної партії «Сила Людей»
щодо подій навколо обрання голови Рівненської обласної ради

Вчора, 18 листопада 2015 р., під час проведення першої сесії новообраної Рівненської обласної ради відбулися події, які є недопустимими в демократичній та правовій державі, а саме: здійснення тиску на депутатів в ході обрання голови та заступників обласної ради. З трибуни обласної ради було офіційно заявлено про надиктовування вимог з Києва, а голова Рівненської обласної державної адміністрації висловив сумнів у самостійності прийняття рішень депутатами обласної ради.
На жаль, «квотний принцип» розподілу посад в центральних та місцевих органах виконавчої влади, про який неодноразово повідомлялося в засобах масової інформації, дістався і місцевого самоврядування.
Такі події політична партія «Сила Людей» розцінює як небезпечну тенденцію до обмеження права мешканців Рівненщини на місцеве самоврядування та здійснення впливу керівництва парламентських партій та окремих народних депутатів на представників територіальних громад в обласній раді. Адже Рівненська обласна рада є органом місцевого самоврядування, що представляє спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст Рівненської області. А місцеве самоврядування - це право та реальна здатність територіальних громад САМОСТІЙНО вирішувати питання місцевого значення.
Згідно закону, депутат місцевої ради як представник інтересів територіальної громади, виборців свого виборчого округу зобов'язаний виражати і захищати інтереси відповідної територіальної громади та її частини - виборців свого виборчого округу, виконувати їх доручення в межах своїх повноважень. Ситуація з обранням керівництва Рівненської обласної ради черговий раз підтвердила, що місцеві осередки політичних партій, обраних на останніх виборах до місцевих рад, більше орієнтуються на виконання волі партійного керівництва, а не представлення інтересів громад.
Політична партія «Сила Людей» наголошує на неприпустимості впливу з боку партійних структур на прийняття рішень органами та посадовими особами місцевого самоврядування, які, згідно закону, мають самостійно реалізовувати надані їм повноваження. Так само, ніхто не може обмежувати повноваження депутата місцевої ради інакше як у випадках, передбачених Конституцією та законами України.
Звертаємося до керівництва усіх політичних сил, представники яких були обрані до місцевих рад, припинити тиск та диктування умов депутатам від своїх партій і забезпечити для них можливість самостійно ухвалювати рішення та працювати для представлення і захисту інтересів територіальних громад в цілому та своїх виборців зокрема. Адже самостійність у вирішенні питань місцевого значення і є основою місцевого самоврядування.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews