В кайданках та на останньому сидінні літака: в Україну везуть рівнянку, яку підозрюють у вбивстві чоловіка-стиліста

24.05.2017 22:30   Джерело: press-centr.com
Опубліковано : Новини Рівненщини

Правоохоронні органи Рівненщини готуються прийняти 24-річну Тетяну Літвінову, яку підозрюють у вбивстві свого колишнього чоловіка, відомого Рівному стиліста Сергія Літвінова. Її затримали в Єгипті ще наприкінці березня. Саме туди втекла жінка нібито після того, як зарізала свого благовірного. Майже два місяці прокуратура Рівненщини готувала документи для екстрадиції жінки. І ось, врешті, сьогодні її мають привезти в Україну.

Найімовірніше, Тетяну спочатку привезуть до Києва. Так, як того вимагає процедура екстрадиції . А вже зі столиці її будуть етапувати у Рівне. Саме тут суд має обрати для неї міру запобіжного заходу. Наразі рівненські правоохоронці з цього приводу небагатослівні. Підтверджують лише факт, що сьогодні борт із затриманою має прилетіти в Україну. Решту деталей обіцяють повідомити пізніше.

Тим часом PRESS-ЦЕНТР вирішив дізнатися, як взагалі відбувається процес екстрадиції, коли підозрюваних у скоєнні злочину громадян шукають та повертають з-за кордону на Батьківщину.

В одному із обласних секторів Департаменту Інтерполу та Європолу Національної поліції України нам розповіли, що процес цей доволі клопіткий та тривалий. Про розшук підозрюваних у злочині громадян Україна оголошує усім країнам, які є учасниками Бюро Інтерполу (на сьогодні це 190 країн). Таким чином дані про особу, яку потрібно знайти, потрапляють у базу даних Інтерполу. Коли підозрюваного знаходять на території якоїсь країни, передають інформацію країні-заявнику, в даному випадку мова йде про Україну – в Київ, у Департамент Інтерполу та Європолу Національної поліції. А вже звідти інформацію передають на місце, де триває слідство (у справі Літвінової - у Рівне).

Читайте також

Замах на співвласника ВЕРЕСА.
Жахливий розвиток подій: підозрювана у вбивсті повісилась

- Після цього підозрювану особу затримують, а країна-ініціатор впродовж 60 днів повинна підтвердити, що розшукують саме цю особу, - розповідає кореспонденту PRESS-ЦЕНТР начальник сектору Інтерполу та Європолу одного із обласних управлінь Національної поліції. – Підготувати необхідний для екстрадиції пакет документів повинна прокуратура. На це відведено 40 діб. Якщо не встигнуть, затриманого відпускають, хоча таких випадків практично не буває.

Потім ще два-три тижні можуть забрати різні організаційні моменти, і лише, коли все готове, з Києва виїжджає до тієї країни, де затримали підозрюваного, один працівник Департаменту Європолу в супроводі кількох представників Національної гвардії та конвойної групи.

- Везуть підозрюваного у скоєнні злочину в Україну звичайним літаком, як правило, десь на останньому  сидінні, прикувавши наручниками до одного із правоохоронців. Причому, конвой супроводжує їх без зброї, адже в літаку не можна перевозити зброю. Спочатку прилітають до Києва і вже в тамтешньому СІЗО затриманий чекає етапування туди, де його судитимуть. Везуть звичайним автозаком, - розповів наш співрозмовник.

До речі, Україні досить часто доводиться проводити екстрадицію, видаючи іншим країнам їхніх громадян. Особливо це стосується західноукраїнських областей, котрі межують з Європою. Нелегально перетнути кордон з ЄС є дуже багато охочих. Їх прикордонники затримують мало не щодня та екстрадують на їх Батьківщину.

Нагадаємо, що сьогодні Тетяна Літвінова єдина підозрювана у справі про вбивство 37-річного стиліста, якого в Рівному більше знали як Сєржа. Його тіло, із чотирма ножовими пораненнями знайшли правоохоронці на початку лютого в квартирі, яку покійний винаймав для Тетяни. Навіть слідчі зізнаються, що більш моторошної картини не бачили – закривавлене тіло, замотане у поліетиленовий пакет в коморі за дитячим візочком, а в квартирі - теща вбитого та двоє його неповнолітніх дітей.

Самої Тетяни слідчі не застали, оскільки на той момент жінка вже перебувала за кордоном. У Єгипті. Туди, за версією слідства, вона полетіла до свого коханця одразу після вбивства, прихопивши із собою чоловікові гроші -  30 тисяч доларів. У березні цього року правоохоронні органи Арабської Республіки Єгипет встановили місцезнаходження Тетяни та затримали її.

Мирослава БЗІКАДЗЕ


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: press-centr.com