В Україні хочуть урівняти в правах всіх учасників бойових дій

21.02.2017 11:02   Джерело: RvNews
Опубліковано : Степан Ромашкін

Рух Валентина Наливайченка "Справедливість" і Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. М. Пирогова вимагають рівних соціальних гарантій для всіх учасників бойових дій. Про це заявили на прес-конференції в Інституті Горшеніна Наливайченко і керівник ПДМШ Геннадій Друзенко.

 

Згідно з чинною редакцією Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", добровольці, які мають статус учасника бойових дій, на відміну від військових, не мають права на безоплатне навчання для дітей, а також на отримання соціальної стипендії. Крім того, Наливайченко і Друзенко вважають, що потрібно в закон внести новий пункт, який закріпив би статус учасника бойових дій за медиками-добровольцями, які офіційно залучені до проведення АТО.

 

ПДМШ і "Справедливість" вважають, що нинішній закон прямо дискримінує добровольців, хоча вони також захищають Україну від російської агресії. "Ми вимагаємо закріпити в законі права добровольців і медиків-волонтерів, які рятують наших захисників на передовій. Вони мають право на соціальні гарантії нарівні з військовослужбовцями Збройних Сил України й інших воєнізованих формувань", - сказав Наливайченко.

 

За словами Друзенка, зараз захисники України де-факто поділені на три ґатунки. Перший - військові ЗСУ та інших військових формувань з максимальними пільгами і гарантіями, "білі люди", як назвав їх Друзенко. Другий - добровольці, пакет соцгарантій яких трохи урізаний порівняно з військовими. І третій ґатунок - такі добровольці, як медики ПДМШ.

"Наші лікарі працюють у військових частинах, у прифронтових лікарнях поруч з військовими медиками. Відрізняються тим, що в тих є погони, а в них - ні. Чому першим належить статус учасника бойових дій, а іншим - ні", - сказав Друзенко.

 

Лідер Руху "Справедливість" Валентин Наливайченко додав, що активісти руху, серед яких багато волонтерів та учасників АТО, переконані, що закон прямо дискримінує добровольців, які так само як і їхні побратими-військові захищали і захищають Україну від російської агресії.

"По суті, ми вимагаємо закріпити в Законі права добровольців та медиків-волонтерів, які рятують наших захисників на передовій. Вони мають право на соціальні гарантії нарівні з військовослужбовцями ЗСУ та інших воєнізованих формувань. Хіба це не є соціальною справедливістю, яка має панувати в кожній розвинутій країні?" - зауважив лідер Руху "Справедливість" Валентин Наливайченко.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews