Реформа медицини: до прозорості медиків підштовхують громадські активісти

19.06.2017 08:23   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Як забезпечити відкритість і публічності медичних закладів у використанні бюджетних коштів? Лише всюдисущим контролем. Спільними зусиллями представників інститутів громадянського суспільства, органів влади та місцевого самоврядування.

Експертам ГО «Центр суспільних дій «Сівітас», які починаючи з січня 2017 р. реалізують на Рівненщині проект «Забезпечення ефективних медичних витрат», вдалося досягти оприлюднення інформації про надходження, використання та залишки лікарських препаратів у лікувальних закладах Рівненщини. Кожен пацієнт може зайти на сайт і довідатися там про те, чи є в наявності в тій чи іншій лікарні потрібні йому препарати.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров’я України своїм наказом №509 від 02.06.2016 р., зобов’язало структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних державних адміністрацій розміщувати на персональних офіційних web-сайтах інформації про потреби, стан забезпечення та залишки лікарських засобів, що закуповуються за бюджетні кошти. Наразі ця інформація має оприлюднюватися лікувально-профілактичними закладами Рівненщини на сайті http://eliky.in.ua/region/rivne.

Проте медзаклади оновлявати цю інформацію не поспішали. Проте після письмових звернень до керівництва галузі охорони здоров’я, громадські активісти все ж домоглися, що інформація стала оновлюватися щотижнево, як і вимагається наказом МОЗ України.

null

Проте є значний відсоток пацієнтів (наприклад, пенсіонери та малозабезпечені рівняни), які не мають можливості користуватися мережею Інтернет, особливо ті, котрі перебувають на стаціонарному лікуванні.


Тож громадські активісти звернулися до голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка з пропозицією зобов’язати заклади охорони здоров’я висвітлювати інформацію щодо переліку медичних виробів і лікарських засобів, які закуплені за бюджетні кошти та підлягають безкоштовній передачі пацієнтам у загальнодоступних місцях (із використанням телетехніки, плакатів, стендів, тощо). Звернулися 10 травня, й нині вже отримали відповідь від Управління охорони здоров’я Рівненської ОДА.

У листі за підписом начальника управління Юрія Осіпчука повідомляється, що лікувально-профілактичні заклади області ознайомлені з пропозицією громадських активістів і зобов’язані до виконання.

null

Впродовж останніх шести місяців активісти аналізували закупівлі згаданих вище медзакладів через систему Prozorro. І дані моніторингу, проведеного Центрами «Ейдос» та «Сівітас» підтверджують значні успіхи медиків міста у впровадженні прозорості. Єдине, чого ще не вдалося змінити, це практика «освоєння» бюджетних коштів наприкінці року. Головні лікарі кажують, що це багаторічна проблема діючої системи бюджетного фінансування, адже кошти зазвичай лише наприкінці року з’являються.

 Сьогодні о 12-й годині дня в конференц-залі готелю "Мир" громадські активісти організовують круглий стіл, куди запросили лікарів та представників влади для обговорень тих проблем, які треба вирішити найближчим часом.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews