Децентралізація: точку неповернення Рівненщина пройшла

30.06.2017 08:56   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Фахівці, експерти, депутати та активісти з різних галузей зібралися на марафон-практикум "Реформи та децентралізація – чи стануть малі громади заможнішими". Під час марафону обговорили п’ять різних тем, які потрапили під вплив реформ та децентралізації.

У першій дискусії «Чи дає об’єднання громад нову якість виконавчої та представницької влади у місцевих громадах» спікери дійшли висновку – зміни є, і нові виклики сьогодення лише позитивно впливають на увесь процес роботи місцевих органів влади.

null
Фото проекту "Пульс"

– Сьогодні у реформах децентралізації Рівненщина пройшла точку неповернення. Ще рано говорити про якість представницької влади, адже громади не зовсім відповідально підійшли до виборчого процесу. Єдиний плюс – вже зараз громада, депутати та голова розуміють, наскільки це відповідально бути об’єднаною територіальною громадою. Сьогодні адміністрація, спільно з іншими інституціями та громадськими ініціативами, не очікуючи законодавчих змін, самі ініціюють різноманітні заходи для вдосконалення знань, та розвитку працівників ОТГ», – сказала заступниця голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко.

– На обласному рівні сьогодні у реформах децентралізації проблем немає. Є непорозуміння на районному рівні. Адже районні адміністрації відчувають, чим більше буде громад у районі – тим менше роботи, а відтак і фінансування отримають громади», – каже директор «Центру розвитку місцевого самоврядування» Руслан Сивий.  

Він переконаний, що всі проблеми, які виникають, це проблеми росту. З часом вони будуть подолані. Переконаний також і в тому, що нині Центр розвитку разом з іншими однодумцями спроможні подолати «кадровий голод» у громадах. З метою підготовки якісних кадрів проходить систематичне навчання представників територіальних громад – фахові тренінги та семінари.

У другій секції фахівці обговорили тему «Раціонального використання бюджетних коштів на місцевому рівні, проведення публічних закупівель. Чи принесли новації та реформи очікувані результати?»

– Щодо ефективності та прозорості використання коштів, громади Рівненщини проблем не мають. Адже усі вони працюють з державними органами казначейства, а це означає, що дії громад під пильним контролем цієї структури, - розповідає консультант з бюджетних питань проекту "Пульс" Людмила Кушнер. 

null
Фото проекту "Пульс"

А екперт програми «За прозорі місцеві бюджети» Микола Орлов назвав фінансову децентралізацію головний мотиватором для об’єднання громад.

- Запрацював механізм громадських бюджетів. Змінився рівень відповідальності. Люди стали працювати усвідомлено й питають про конкретні речі. Наскільки ефективним є витрачання коштів? Кожна громада має сама дати на це відповідь. Ключове – це прозорість і відкритість, доступність інформації. Але спершу – її зрозумілість. Бо коли люди не розуміють, тоді про яку прозорість можна вести мову? – наголосив експерт на важливості ширшого поінформування в громадах.

Під час марафону учасники обговорили й інші важливі питання – розвиток місцевого бізнесу, реформу медицини, а також доступність дошкільної та шкільної освіти в умовах децентралізації.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews