На Рівненщині триває ажіотаж із закордонними паспортами

22.07.2017 13:00   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Безвізовий режим створив не тільки зручності, але й певні проблеми. Найчастіше вони виникають під час перетину кордону з дітьми. Про це повідомили у прес-службі УДМС України в Рівненській області.

Відтак, на Рівненщині почастішали випадки повернення з державного кордону батьків з неповнолітніми дітьми у зв`язку з недотриманням умов безвізу.

Нагадаємо, саме для дітей батьки, не сподіваючись на безвіз, виготовляли закордонні паспорти без електронного носія. Між тим, електронний носій у біометричному паспорті – обов`язкова умова перетину кордону із країнами Євросоюзу у нинішній період безвізового режиму.

В УДМС України в Рівненській області розповіли, як запобігти незручностям, які виникають при перетині державного кордону. Насамперед, перш, ніж вирушати у подорож з дітьми, потрібно пересвідчитися у наявності закордонних документів для дітей та їх відповідність для перетину кордону. При цьому необхідно переглянути строки дійсності документа (для дітей – 4 роки) та наявність біометрії, яка позначається відповідним зображенням на обкладинці документа.

Начальниця управління ДМС України в Рівненській області Лілія Драпчинська розповіла, що Поліграфкомбінат не має такої потужності, щоб задовільнити надзвичайний попит.

На сьогоднішній день ситуація з кількістю звернень на отримання біометричного паспорта є аномальною. Зокрема, в Рівненській області від початку року вже прийняли понад 50 тисяч заяв на виготовлення біометричного паспорта, а це річна норма минулого року.

В управлінні зазначають, що звертатися в міграційні служби варто лише тим, хто в найближчому майбутньому планує поїздку за кордон. 70% українців роблять паспорти "про запас", щоб перестрахуватися на майбутнє. Тим, хто планує поїздку, радять спочатку виготовити паспорт, а вже потім бронювати всі необхідні документи, купувати ваучери та квитки.

Якщо раніше термінові паспорти отримували за тиждень, то нині - за два тижні. Нетермінові паспорти доведеться чекати більше місяця. 

Наразі Україні спостерігається щоденна затримка близько 200-300 тисяч паспортів. Тому фахівці міграційої служби звертаються до краян з проханням без нагальної потреби у виїзді за кордон не займати черги та не створювати непотрібний ажіотаж.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews