Вишиті ікони волинянина Олександра Шума

представлені на виставці у Рівненському краєзнавчому музеї

22.07.2017 16:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

15 років тому луцький будівельник Олександр Шум вишив свою першу ікону Івана Хрестителя в надії, що це допоможе в лікуванні матусі, що тяжко захворіла. Образ малював на полотні гелевою ручкою, а потім хрестик за хрестиком і – оживав Хреститель. Створення вишитих ікон захопило чоловіка і він одержав від священика храму Всіх Святих Землі Волинської благословення на цю клопітку і велику справу, віддаючи їй увесь свій вільний час, бо ж і нині пан Олександр працює в будівельній фірмі «Євродах – Центр».

null
Вишивальника О.Шума представляє директор музею О. Булига

Понад 50 ікон вишив майстер, які експонувалися не лише на Волині, а й побували в багатьох містах України.

null
Вишиті ікони майстра вишивки О.Шума

На відкритті виставки у Рівному Олександр Шум представив не лише ікони, а й вишиті ним сорочки. У власноруч вишитому білому полотняному костюмі він був одягнений на презентації, що теж високо оцінили усі присутні.

null
О.Шум презентує вишивану ним сорочку

Окрім захоплення роботами майстра, пана Олександра запитували про досить незвичне для чоловіків захоплення – вишивання, адже ми звикли, що перевага в цьому народному мистецтві належить жінкам. А він весело відповідає, що можливо з найдавніших часів все ж вишивати почали чоловіки, коли треба було оздоблювати речі зі шкіри. Але насправді працювати голкою і ниткою йому завжди подобалось і зараз, як тільки видається вільна хвилина, він береться за цю справу. Телевізор не дивиться, а лише слухає. Останнім часом його руки і невичерпна фантазія створюють чудові чоловічі і жіночі сорочки, які теж представлені на виставці.

null
Окрім ікон та вишиванок у майстра є ще й вишиті картини

Роботи свої майстер не продає і не виконує на замовлення, бо надто вони йому дорогі. Має від цих святих ликів благодать і таке ж світло йде до тих, хто їх споглядає. Що більше полотен, то більше удосконалення майстерності, то більше кольорової гармонії.

В наступному році Олександру Шуму виповниться півстоліття і його рівненська виставка – це один із пунктів творчого звіту майстра до власного ювілею.

Фото Галини Данильчук


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews