Реєстрація новонароджених, шлюб за добу, онлайн-послуги – про це й інше звітувала рівненська юстиція

26.07.2017 15:14   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Сьогодні, 26 липня в InfoHUB (вул. Словацького, 3а) відбулася прес-конференція начальника Головного територіального управління юстиції в Рівненській області Іванни Смачило, яка відзвітувала про роботу Рівненської юстиції за перше півріччя 2017 року та розповіла журналістам про реалізацію реформ Міністерства юстиції у Рівненській області.

Головним досягненням Головного територіального управління юстиції в Рівненській області є революція в реєстрації новонароджених – запровадження видачі свідоцтв про народження та реєстрація місця проживання немовляти в пологовому будинку. Протягом першого півріччя 2017 року органи державної реєстрації актів цивільного стану Рівненської області зареєстрували 3709 державних реєстрацій народжень та видали 1607 свідоцтв про народження безпосередньо у пологових будинках. Майже половина батьків на Рівненщині вже отримують документи таким чином і дуже цим задоволені. Адже така послуга значно спростила молодим, заклопотаним появою на світ малюка, батькам процес видачі документів.

Ще одне популярне нововведення –  послуга «Шлюб за добу» –

пілотний проект Мін’юсту щодо державної реєстрації шлюбу в скорочені строки. У Рівному за шість місяців цього року послугою «Шлюб за добу» скористалися 115 пар наречених. Особливо популярна скорочена шлюбна церемонія серед заробітчан та рівнян, які одружуються з іноземцями. Так, серед шлюбів, зареєстрованих за скороченою процедурою 32 були укладені з іноземними громадянами.

– Одруження – приватне питання пари. І ні держава, ні хтось інший не може у це втручатися та встановлювати якісь випробувальні терміни... Священик у церкві не встановлює ніякого випробувального терміну – коли пара хоче вінчатися, тоді вони і вінчаються. Чому ж держава має брати на себе цю функцію? – зазначає начальник Головного територіального управління юстиції в Рівненській області Іванна Смачило.

Рівненська юстиція внесла пропозицію для Мін’юсту, аби «Шлюб за добу» функціонував і в Дубно та Сарнах.

З травня цього року у всіх відділах ДРАЦС Рівненської області запроваджено пілотний проект щодо подачі заяв у сфері державної реєстрації актів цивільного стану через інтернет. Те, що юстиція, як у Європі починає працювати онлайн, є не фантастикою, а дійсністю.  


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews