Абонплата за газ додасться вже цього місяця. І вдарить по бідних

03.08.2017 23:03   Джерело: RvNews
Опубліковано : Дарина Ясна

В квитанціях українців вже цього місяця може з'явитися абонплата за природний газ. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), прийняла остаточне рішення про її введення. Про це повідомляє Оглядач.

Що це означає? Окрім витраченого ресурсу, споживачі будуть сплачувати за транспортування і розподіл газу Тобто, чинний тариф на газ в 6,8 грн за кубометр буде розділений на дві складові. В результаті сам газ буде коштувати 6 грн за кубометр, однак, крім цього, кожного місяця, незалежно від споживання газу, доведеться платити фіксовану суму за його транспортування і розподіл – від 20 до понад 100 гривень (80 копійок за кубометр). Ця плата передбачена Законом «Про ринок газу», європейськими директивами та ще тими зобов'язаннями, які українська влада взяла на себе перед Міжнародним валютним фондом.

null

Нараховувати абонентську плату будуть, виходячи з потужності лічильника. Чим більше пропускна здатність, тим більше доведеться платити. Більшість українців встановили лічильник G4 (вони враховують 85% від усього обсягу споживання). Джерело наводить такий приклад: допустим, що абонплата в Києві з таким лічильником складе 57,41 гривні. Незалежно від того, спалили ви 100 кубометрів або ж взагалі газ не витрачали, щомісяця доведеться платити 57,41 гривні. Тобто таке нововведення вигідне тим, хто витрачає багато газу.

Якщо за п'ять кубометрів газу в столиці зараз платять 34 грн, то після введення абонплати – 87 гривень. У той же час ті, хто спалює 10 кубів, зараз платять 680 грн, а після введення абонплати будуть платити 657 гривень. Тобто, абонплата вдарить тільки по бідних.

У НКРЕКУ впевнені, що діюча система розрахунку тарифу – несправедлива. Проте від неї не відмовляються. Будуть встановлювати громадянам масово лічильники. Від лічильника теж залежить, якою буде оплата. Є кілька варіантів: по лічильнику G2,5 (платити доведеться більше), або як за лічильником G1,6 (в такому випадку абонплата буде менше).

Як будуть нараховувати абонплату українцям без лічильників, на даний момент в НКРЕКУ ще не вирішили. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews