Галина Данильчук

Галина Данильчук

Краєзнавець, музейний працівник, вільний журналіст

Архітектурні пам’ятки Рівного. До історії старовинного Грабника

05.08.2017 13:09   Джерело: RvNews
Автор : Галина Данильчук

На розі вулиць Хвильового і князя Володимира стоїть ошатний двоповерховий будинок, в якому нині розміщується Рівненська обласна організація Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів). Будинок має адресу вул. Хвильового, 29.

null
null
Фото Галини Данильчук

В недалекому минулому цей будинок, що за своїм архітектурним стилем відноситься до поняття «конструктивізм», називали «генеральським», бо і справді за радянських часів тут мешкали високі військові чини.

У Державному архіві Рівненської області зберігаються документи на будівництво цього мурованого дому, який був власністю родини німецьких колоністів Гренке. Вся документація оформлена на Ванду Гренке, дружину Густава Гренке. Будинок був споруджений у 1930-і роки, коли йшла інтенсивна забудова району «Грабник» – на той час елітного району міста, де проживали польські осадники, місцева інтелігенція, люди з пристойними статками. Проектна документація виготовлена у 1937 році. Адреса забудови: вул. Шемплінського № 29.

null
Документ ДАРО

За спогадами старожилів, Густав Гренке (1873-1935) працював електриком на одному із рівненських млинів, що знаходився на вул. Тополевій (сучасна вулиця В.Чорновола).

null
Документ ДАРО
null
Документ ДАРО
null
Документ ДАРО
null
Документ ДАРО

Густав Гренке і його донька Ірма поховані на старовинному кладовищі «Грабник». Надгробки і пам’ятники на їхніх могилах, на жаль, сьогодні в незадовільному стані.

null
Могила Густава Гренке на Грабнику
null
Надпис на пам'ятнику
null
Зруйнований надгробок на могилі Ірми Гренхе. Фото Галини Данильчук
null
Могила Ірми Гренхе. Фото Галини Данильчук

Ця скупа інформація є початком краєзнавчих розвідок, які треба продовжувати, щоб дізнатися більше, глибше заглибитися в історію рідного міста.

Авторка дякує працівникам ДАРО за надані документи.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews