Унікальний випадок: трансплантація нирок не завадила жительці Рівненщини народити дитину

05.08.2017 13:13   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Мешканка села Томашгород, що на Рівненщині, у 2012-му році пережила трансплантацію нирок. Жінка кілька років чекала, доки лікарі дозволять народжувати. В Україні та у світі такі випадки вважають унікальними.

Медики розповідають, що у нашій країні відомо лише про кілька подібних випадків. Унікальність полягає у тому, що навантаження на нирки матері під час вагітності в кілька разів перевищує норму. Відтак, із трансплантованою ниркою народжувати вкрай небезпечно.

Лікарі зізнаються, у породіллі під кінець вагітності виникли серйозні ускладнення. Щоб врятувати Людмилу, довелося робити кесарів розтин. Про це розповів завідувач анестезіологічного відділення Рівненського перинатального центру Віктор Дрозд:

«Їй давали певні препарати, щоб не було відторгнення нирки. Через ці препарати виникають порушення мікроциркуляції та згортання системи крові. Тож під кінець вагітності в неї виник ішемічний інсульт. Це серйозне ускладнення, яке загрожує життю пацієнта. Під час кесарського розтину довелося постійно збивати їй тиск. Ситуація була надзвичайно важка. Цей випадок можна описувати навіть закордоном». 

Заступник головного лікаря Рівненського перинатального центру Степан Лічнер розповів про хід операції: 

«Порадились і вирілиши кесарським розтином забирати дитинку. Успішно дістали, дитинка здорова – 3,4 кілограма. В жінки тиск нормалізувався. Вона їсть, говорить – все відповідає нормальному післяопераційному періоду. Наразі Людмила лежить в стаціонарі. Вона каже, що почувається добре. Дівчинка у Людмили народилася повністю здорова. Донечку планують назвати Меланією – це ім’я дуже подобається її мамі. Пологів жінка не боялася, каже, що дуже хотіла дитину та знала, на що йшла».

Наразі Людмила ще перебуває під наглядом лікарів, але вже скоро її та маленьку донечку вітатимуть вдома.

За матеріалами radiotrek.rv.ua

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews