В ніч з 12 на 13 серпня рівняни зможуть спостерігати зорепад

12.08.2017 08:43   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Над Україною пройде зоряний дощ під час перетину Землею шлейфу пилу від комети Свіфта-Туттля. Рівняни зможуть спостерігати красиве природне явище - метеоритний потік Персеїди.

Метеорний потік виникає при згорянні частинок в атмосфері планети, і тоді земляни спостерігають дощ із зірок. За прогнозами астрономів, за годину впаде до ста фрагментів метеорів. Щорічно явище можна спостерігати в серпні з 17 липня по 24 серпня, але найбільший пік явища - 12 серпня. 

В Україні зорепад почнеться о 22:00 і триватиме до світанку. Пік припадає якраз на досвітнін години.

Зорепад цього року співпадає із супермісяцем, коли Місяць в небі на 30% яскравіший, ніж у звичайний повний місяць. За рахунок цього метеорний потік буде більш чітким при спостереженні із Землі. 

Тим не менше, щоб не пропустити цього явища, потрібно «охопити» зором якомога більший шматок неба. Найкраще вийти на вулицю і посидіти в темряві мінімум півгодини. За цей час очі адаптуються до темряви.

Швидкість, із якою падатимуть метеорити, становитиме приблизно 50 метеоритів на годину або один в одну-дві хвилини. Ці «падаючі зірки» – невеликі частинки міжпланетної речовини розмірами від піщинок до горошин. Вони входять у земну атмосферу на швидкості близько 60 кілометрів на секунду, і згораючи, залишають красивий яскравий слід.

Персеїди - найдинамічніші з усіх метеоритних дощів у сонячній системі. Найбільш насичені з них проходили в 1991 і 1992 роках, коли в небі згорало до 400 частинок небесних тіл за годину. Це явище є одними з найбільш красивих і відомих метеоритних дощів.

Перед небесним явищем 11 серпня корпорація Google присвятила йому один зі своїх логотипів на стартовій сторінці. 

За матеріалами http://ua.korrespondent.net


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews