Екологічна катастрофа у Млинові – масовий мор риби

13.08.2017 20:53   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Мор такого масштабу в заплаві Млинівського водосховища місцеві жителі спостерігають вперше. Видовище моторошне: поверхня води (перед старою польською дамбою) була буквально вкрита рибою, яка задихнувшись, поспливала на поверхню вже нежива. На площині в межах 2 гектарів збирали рибу, хто тільки міг, в тому числі й місцеві мешканці. На місце події прибули і поліція, і місцева влада, і небайдужі млинівчани, і екологи та рибоохоронна служба з області. Це було кілька днів тому. Про трагедію пише Дубенський інформаційний портал.

null
Фото Інф.портал Дубно

Мертву рибу треба було негайно зібрати з поверхні водойми, щоб унеможливити її розкладання у водоймі, а також підсумувати нанесені державі збитки. Вжили заходів і щодо порятунку іншої риби, яка буквально встелила дно річки. Рятувальники з допомогою пожежної техніки насичували водойму киснем. А фахівці рибнагляду, плаваючи водоймою, розкидали негашене вапно (щоб вбити бактерії та наситити киснем воду). До речі, пропливти моторним човном по цій ділянці Ікви було неможливо, настільки водойма заросла водяною рослинністю. Тож попередньо пропливали річку на звичайних човнах і вичищали шлях для моторного човна від водоростей та хащів очерету.

null
Фото Інф.портал Дубно

Ймовірною причиною мору риби є нестача та перепад кисню, зумовлений зміною погоди. Адже до цього була спека і зненацька випав дощ, пояснив інспектор Державної екологічної інспекції у Рівненській області Ярослав Ткачук. Багато кисню забирають водорості.

Стан водосховища у Млинові, яке вже треба було рятувати ще зо два десятки літ тому (будували його для ГЕС понад 50 років тому) та й сама річка Іква в доволі в плачевному стані. Все заростає очеретом та зіллям, на дні – мул, смердючі гнилі водорості.

null
Фото Інф.портал Дубно

В місці, де загинула риба, різного водяного зілля накопичилося особливо багато, вода практично стояча, бо дамба, через яку раніше шлюзами циркулювала вода у правий рукав-відгалуження ріки Ікви – забита, а ключ – зламаний. І в такому стані водойма перебуває не один рік. Річкова вода на площині заплави – застояна, повністю заросла водоростями та гниє. Ось тому й гине риба.

«Така ситуація в межах Млинова – вперше. В минулому році був мор риби в Узлієві. З цим треба боротися. Необхідно усувати джерела забруднення ріки : реконструювати дубенські очисні, необхідно ремонтувати греблю. Тільки щук загинуло 5 тисяч. Вартість однієї щуки (за держоцінкою) – 341 гривня. Збитки для держави – дуже великі», – так прокоментував ситуацію на водоймі державний інспектор відділу рибоохоронного патруля Олександр Приступа.

Лише за один день того дня з поверхні Ікви зібрали маже 11 тисяч рибин: щуки, лини, плітки, лящі, окуні. Збитки для держави наразі підраховують в грошовому еквіваленті.

Активісти та працівники рибоохоронної служби зробили спробу бодай трохи почистити дамбу від сміття, щоб дати можливість циркулювати воді. Проте почистити дамбу не так просто: вона закидана цеглою, арматурою та іншим непотребом.

Саму річку та водосховище можна почистити лише спустивши водосховище.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews