Легалізувати найманих працівників та їх зарплатню - інакше штрафуватимуть

Звертається до роботодавців виконком Рівненської міської ради

18.08.2017 06:01   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Значна частина роботодавців усвідомлюють важливість легальної виплати заробітної плати і працюють у законодавчому полі. Але є й такі, які намагаються мінімізувати витрати, використовуючи працю громадян без належного оформлення трудових відносин. 

Виконком міської ради звертається до роботодавців з вимогою легалізувати своїх працівників та виплату їм заробітної плати.

Від цього виграють усі. Наймані працівники отримають соціальний захист, рівень якого значною мірою залежить від офіційного розміру їхньої заробітної плати, адже йдеться не лише про майбутнє пенсійне забезпечення, а й про всі соціальні гарантії та виплати, які існують у державі, – йдеться у зверненні.

null
Фото з мережі Інтернет

Зміни в законодавстві надають право інспектувати приватні підприємства. І накладати штрафи

Варто нагадати про зміни, які внесено до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», які надають право виконавчим органам міських рад міст обласного значення проводити перевірки на підприємствах, в установах та організаціях всіх форм власності, а також у фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників та, у разі необхідності, накладати штрафи за порушення законодавства про працю. Внесено відповідні зміни також у Кодекс Законів про працю України та ряд інших нормативно-правових актів.

Підстава для перевірки - заява найманого працівника

Підставою для здійснення інспекційної перевірки є звернення працівника щодо порушення законодавства про працю, звернення фізичної особи про порушення стосовно неї правил оформлення трудових відносин, рішення суду, а також повідомлення органів державного нагляду (контролю), правоохоронних органів, інформація органів Держстату, ДФС, ПФУ, профспілкових організацій.

Розміри штрафів

Відповідно до статті 265 Кодексу Законів про працю України винні у порушенні законодавства про працю юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу  в розмірі від 3200 грн. до 320000 грн.,у тому числі за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – 32000 грн., порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі - 9600 грн.,  фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків - 96000 грн., недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні при проведенні перевірки з питань виявлення порушень фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) - 320000 грн.

Виконавчий комітет Рівненської міської ради звертається до всіх роботодавців із проханням подбати про соціальний захист своїх працівників та забезпечити їх легальною заробітною платою у розмірі не нижчому за мінімальний рівень.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews