Учора підняв Рівне канадський гурт "KUBASONICS"

Назва від українського «ковбаса» у вимові канадців

21.08.2017 17:46   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

популярне


У Рівному в рамках завершального туру гарного літнього проекту «Рівне. Літо. Музика»  поруч із Народним ансамблем танцю «Барвінок» із Канади виступав іще один  канадський знаковий колектив. Це  гурт "KUBASONICS".

null
Гурт "KUBASONICS".  Фото з мережі Інтернет

Виступав колектив у неділю 20-го серпня пізнім вечором на літній естраді в парку Шевченка після виступу рівненського кавер бенду «Аморе де Баян», який у власному аранжуванні переспівує світові хіти. Колектив цей гарний, професійний, є у них пісні й українською та російською мовами, проте хвороба сьогодення – мати репертуар наполовину чужомовний  (більше англомовний) - характерна тепер не тільки цьому колективу. Зал слухає, щиро аплодує, проте на 70 відсотків глядач не розуміє мови. 

І ось завершується остання англомовна пісня гарного рівненського колективу, що виступав в модних картатих костюмах – і на сцену виходить колектив з Канади з дивною назвою "KUBASONICS". Всі очікували, що знову буде англомовне. Проте - ні. Зазвучала раптом така музика, що у глядацькій залі враз усе ожило, зарухалося, стало підспівувати, притупувати та виплескувати ритм у долоні. Бо музика й пісня наша рідна – українська, де і Роман, що воли пасе, і Катерина, що воду несе - такі близькі публіці! 

У ній все зрозуміле, знайоме й любе з дитинства! Кілька пар не втрималися, пішли в танок. Самі музиканти також настільки органічно рухалися по сцені зі своїми музичними інструментами, що публіка одразу їх вподобала й аплодисменти та овації після кожної мелодії довго не вщухали. Деякі номери виконувалися ще раз – на «біс». Публіка аплодувала стоячи.

null
Гурт "KUBASONICS" . Фото з мережі Інтернет

Дуже цікава історія цього незвичного родинного колективу. Саме родинного, бо в ньому співають і грають батько, син і дочка. Лідер гурту Браян Черевик є представником четвертого покоління українсько-канадських музикантів в своїй родині. Його предки – вихідці з Борщівського району на Тернопільщині, які оселилися в західній Канаді понад сотню років тому. Браян Черевик є не лише віртуозом, у руках якого оживають понад два десятки українських народних інструментів (включно з цимбалами, бандурою, лірою та сопілкою), але й етномузикологом, який ґрунтовно досліджує музику української діаспори. Гурт функціонує вже два десятиріччя. Свої знання та навички Браян Черевик тепер передає і новому поколінню. До складу групи "KUBASONICS" нині входить його дочка – скрипалька-віртуозка Марія та син Джейкоб, який грає на ударних, а також гітарист Деррен Браун і контрабасист Мет Гендер.

"KUBASONICS" вважає своєю місією популяризувати українську музику поза українськими діаспорними спільнотами. Виступи гурту забарвлені широким асортиментом екзотичних народних інструментів та доброю дозою гумору. Навіть сама назва «Кубасонікс» нічого спільного з Кубою не має. В основі назви, як пояснив сам Браян Черевик, є англо-канадська вимова слова «ковбаса», дає аудиторії зрозуміти, що її очікує щось інтригуюче та несподіване.
Цього літа "KUBASONICS" привіз свою унікальну українсько-канадську музику в Україну та поїде інші країни Східної Європи. 
Динамічна музика канадського гурту "KUBASONICS" потішила рівнян своїми унікальними інтерпретаціями українських мелодій. Широкий спектр традиційниз мелодій гурт перетворює у шалено-енергійний стиль, називаючи його «speed folk».

За час свого концертування "KUBASONICS" випустив п'ять компакт-дисків і зіграв безліч концертів в Канаді, Україні і на Карибських островах. Виступи цього гурту можна часто почути на радіо, побачити на телебаченні та у фільмах. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews