У Рівному вшанували пам’ять вояків, загиблих в Іловайському котлі

30.08.2017 06:20   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

У вівторок, 29 серпня у Рівному на Майдані Незалежності відбувся пам'ятний молебень за загиблими в Іловайському котлі. Віддати шану загиблим Героям прийшли родичі й друзі загиблих Героїв, ветерани АТО, волонтери й активісти, небайдужі рівняни.

null
Фото Л. Марчук

Мітинг був організований не владою, а громадськістю. Організували пам'ятний молебень за загиблими в Іловайському котлі рівненські активісти Громадсько-політичного руху Валентина Наливайченка «Справедливість». З обох сторін авансцени перед пам’ятником Тарасові Шевченку були встановлені інформативні пам'ятні стенди з фотокадрами жахливої трагедії розстрілу вояків добровольчих батальйонів у так званому зеленому коридорі.

null
Фото Л. Марчук

 

null
Свічки пам'яті. Фото Л. Марчук

Акція розпочалася з виконання гімну України, по тому було оголошено хвилину мовчання. За тим у пам'ять про загиблих Героїв прозвучала "Пливе кача".

null
Поминальна хлібина. Фото Л. Марчук

Лиш після того священики розпочали молебень. Під інформаційними щитами Іловайської трагедії рівняни запалили свічки. На вишиванім рушнику лежала поминальна хлібина, над якою горіла свічка. Після молебня хлібину розділили між усіма, хто прийшов на майдан Незалежності, щоб згадати про полеглих і помолитися за них.

null
Фото Л. Марчук

 

null
Фото Л. Марчук

Нагадаємо, що три роки тому наприкінці серпня 2014 року воїни сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Оточеним пообіцяли вихід «зеленим коридором». Тож 29 серпня о 8:15 бійці разом із пораненими побратимами колонами почали рух за попередньо оговореним маршрутом. Колони складалися з цивільних автобусів, маршруток та легкових автомобілів. Як тільки колони рушили, їх зрадницьки почали розстрілювати російські війська і терористи.

На майдані, де відбувався молебень, активісти вивісили інформаційне панно з разюче різними цифрами щодо числа загиблих, поранених та тих, котрі потрапили в полон. Так, за даними управління зв’язків з громадськістю Збройних сил України загинуло 192, поранено – 212, потрапило в полон – 8, зникло безвісти – 25.

За даними Генеральної прокуратури України число втрат чи не удвічі більше. Так  загиблих – 366, поранених – 429, потрапило в полон – 300.

Насправді ж число втрат у рази більше. Згідно зі свідченнями очевидців, в «Іловайському котлі» загинуло більше тисячі українських військових. Хоча точної цифри загиблих і зниклих безвісти ніхто назвати не може.

null
Фото Л. Марчук

 

null
Вийськовий капелан о. Тарас знає про Іловайськ не з чужих слів... Фото Л. Марчук

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews