Біля 100 тисяч українців пенсії після прийняття реформи не отримуватимуть

01.09.2017 15:44   Джерело: RvNews
Опубліковано : Дарина Ясна

Приблизно 100 тисяч українців пенсійного віку пенсію після реформи не отримуватимуть. Натомість держава виплачуватимує їм соціальну допомогу. 

Уже цієї осені Верховна Рада розгляне у другому читанні і в цілому урядовий проект пенсійної реформи.Документ передбачає цілий ряд нововведень як для діючих, так і для майбутніх пенсіонерів.

Як повідомляє газета «Сегодня», вводиться так зване «осучаснення» (5,6 мільйона пенсій українцям перерахують, в результаті чого вони не набагато, але трохи зростуть – приблизно від 200 до більш ніж 1000 гривень). Посилюються і правила розрахунку стажу, вводиться так званий «ефективний пенсійний вік»". Тож частина українців вийде на пенсію в 63 або 65 років.
Щоб заробити пенсію, досить мати 15 років стажу. Різниця тільки в тому, що зараз українці з 15 роками стажу виходять на пенсію в 60 років, а якщо реформу приймуть, то в 2028-му будуть виходити на заслужений відпочинок в 65 років.
Мінімальна вимога для отримання пенсії в 65 років не змінюється, її закріпили на рівні 15 років. А ось вимоги для пенсії в 63 і 60 років будуть рости 10 років, збільшуючись з кожним роком на 12 місяців. Так, в наступному році в 60 років отримати свою пенсію зможуть українці з 25 роками стажу, а до 2028-му потрібно відпрацювати як мінімум 35 років.
Українець, у якого 15 років стажу не набереться, пенсії не отримає. На сьогодні таких приблизно 100 тисяч українців пенсійного віку. Пенсії вони не отримуватимуть, натомість держава виплачуватиме їм соціальну допомогу.

Щоправда, дуже малу. Відповідно до закону «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію», розмір такої допомоги – всього 30% від прожиткового мінімуму для непрацездатних.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews