Яким насправді був князь Острозький? Первинний образ князя відтворив історик з Острога

21.09.2017 11:30   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Художник та історик з Острога Микола Бендюк відтворив первинний образ князя, на який відтепер зважатимуть дослідники історії та художники.

Про це повідомляє Район. Острог, з посиланням на ВісникК. Існують десятки-сотні зображень князя Острозького, і багато з них суттєво різняться за обрисами.

Микола Бендюк зібрав, по суті, усі наявні портрети князя – з України, Білорусі, Польщі, Італії, Литви. Надалі він попросив відомого іконописця з Києва Юрія Нікітіна зробити копію «острозького» портрета.

«Справді, є маса портретів князя різного періоду, причому багато з них переписували по декілька разів, – каже дослідник, – і до нашого часу вже дійшли настільки абстрактні, трафаретні образи, що зрозуміти навіть окремі характерні риси складно. У результаті досліджень я дійшов до висновку, що тільки два портрети є найбільш оригінальними. Це зображення з картини «Битва під Оршею», яка датується 1530 роком і яка зберігається у Варшаві».

null
Фото Район. Острог

«Другий портрет – це зображення князя, яке зберігається в замку в Острозі (на фото). Раніше на цей портрет не сильно звертали увагу – він є дуже темним, запиленим. На ньому обличчя практично не читається. Але на звороті пощастило знайти напис – 1579 рік».

Нагадаємо, що презентація відтвореного зображення Костянтина Острозького нещодавно відбулася в Рівненському краєзнавчому музеї.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews