Рівненські лікарі та експерти, місцева влада розповідали журналістам про реформу, яка неминуча

За нової системи працівники медзакладів будуть зацікавлені лікувати якісно

18.10.2017 23:45   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Під час прес-конференції йшлося про важливість прийняття депутатами законопроектів, які  дадуть старт медичній реформі, а також про готовність області до її впровадження. Ппо це повідомляє Рівненська ОДА.

Про позитивні новації реформи розповів заступник начальника управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Ігор Добровольський.

«Вже наступного року розпочнеться перший етап реформи з первинної ланки медичної допомоги. На інших рівнях реформу буде впроваджено до 2020 року. Медична реформа передбачає зміну фінансування», – розповів Ігор Добровольський.

Так, гроші будуть спрямовуватись не на медзаклади, як зараз, а на оплату послуги конкретній людині. «Гроші йтимуть за пацієнтом» – в поліклініку, в лікарню, до сімейного лікаря, куди прийшла людина за допомогою. А пацієнт самостійно вибиратиме лікаря чи медзаклад, до якого звернутись. Оплачуватиме лікування на «первинці» держава.

null
Фото РОДА

Окрім того, буде визначено перелік медичних послуг, які на 100% оплачує держава. А це:

– екстрена допомога (невідкладна допомога – термінові операції, в тому числі гострий серцевий напад, інсульт, переломи);

– первинна допомога (допомога лікарів первинної ланки – педіатрів, терапевтів, сімейних лікарів, що працюють в поліклініках, амбулаторіях, мають приватну практику);

– паліативна допомога (допомога пацієнтам, що мають смертельні захворювання, щоб полегшити їх страждання, перш за все надання адекватного знеболювання);

– медична допомога дітям до 16 років;

– медична допомога у зв’язку з вагітністю та пологами.

Як запевнив головний лікар КЗ Центр ПМСД «Центральний» Олег Шрам, лікарі готові до медичної реформи. Адже за нової системи працівники медзакладів будуть зацікавлені якісно лікувати, оскільки до поганого спеціаліста ніхто не прийде. Хороший лікар матиме більше пацієнтів і відповідно більшу зарплату. Водночас лікарі та лікарні конкуруватимуть за пацієнтів.

«Впровадження принципу «гроші ходять за пацієнтом» означає, що оплата роботи лікаря буде залежати від кількості пацієнтів та якості послуг, які він їм надає. Сімейний лікар у місті зможе обслуговувати не більше 2 тисяч пацієнтів, а у селі – не більше 1,5 тисяч», - підкреслив Олег Шрам.

Пацієнти лікарень заключатимуть угоди на медичне обслуговування із сімейним лікарем. Його можна обрати незалежно від свого місця проживання.

Ця допомога включає: консультації лікаря, профілактичні огляди, базові аналізи, рецепти на доступні ліки, які можна отримати в аптеці безкоштовно або з незначною доплатою, направлення до лікарів-спеціалістів, видачу довідок та листів непрацездатності.

Про «первинку» на селі розповів директор «Центру розвитку місцевого самоврядування» Руслан Сивий.

На його думку, основною проблемою у сільській медицині є відсутність кваліфікованих кадрів. Зокрема, нині у Крупецькій ОТГ немає жодного лікаря, тому й медпослуги нормально не надаються. Окрім того, коли, у місті на кожного пацієнта витрачатиметься 370 гривень, то у селі варто цю суму збільшити. Адже лікар обслуговуватиме людей на великій території.

Нагадаємо, Верховна Рада вже цього тижня розглядатиме урядовий законопроект щодо медичної реформи. Його ухвалення призведе до системних змін в охороні здоров’я.

null
Фото РОДА

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews