До Острога завітала письменниця-одеситка, яка в своїх творах пише про Острожчину – Ксенія Заставська

20.10.2017 11:15   Джерело: RvNews
Опубліковано : Інна Собко

У середу, 18 жовтня, в аудиторії № 7 Національного університету «Острозька академія» відбулася творча зустріч з письменницею Ксенією Заставською – одеситкою, яка вважає своєю малою батьківщиною Острожчину, звідки походить її тато. Зокрема її бабця із с. Новородчиці, а велика родина зараз проживає в Острозі. Поспілкуватися з письменницею прийшли її  друзі, родина, студенти академії та острожани, які є шанувальниками творчості авторки.

null
Книги Ксенії Заставської. Фото Інни Собко

Під час зустрічі пані Оксана розповідала про свої книги, про те, як стала письменницею, про свої творчі плани, майбутню книгу про Крим, про досвід роботи з композиторами Русланом Квінтом та Лілією Остапенко, про написані нею сценарії та багато іншого.

Варто підкреслити, що своє захоплення красою та історією Острога, одеситка відобразила у багатьох романах. У нашому місті пані Оксана презентувала свої книги: «Талісман кохання», «Veto на щастя» та «STECK. Мережива життя». Твори Ксенії Заставської надруковані не лише українською, а й литовською, польською, угорською, німецькою та іншими мовами. У цих книжках кохання переплітається історією буремного ХХ століття: репресій, депортацій, боротьби за державність бійців УПА та литовських Лісових Братів.

null
Фото Інни Собко

Для прикладу головна героїня книги «Veto на щастя» в наші дні випадково приїхала до Острога і, просто щоб забутися, почала «розкопувати» історію складних стосунків між двома місцевими видатними родами. Як наслідок, їй відкрилися не лише таємні подробиці історії, але й геть неочікувані деталі власного родоводу. Цікаво й важливо, що трагічні моменти тридцятих-п’ятдесятих років ХХ століття на західноукраїнській території Ксенія Заставська подала не в чорно-білому форматі, а з багатьма напівтонами.

null
Фото Інни Собко

– У своїх книгах я у такій ненав’язливій формі намагаюсь спонукати свого читача спробувати переосмислити нашу історію, – зауважила під час виступу пані Оксана.

На завершення презентації Ксенію Заставську вітали її шанувальники, представниця острозької родини Оксана Іващенко та острозький поет, журналіст Олександр Ундір. Поет подякував письменниці за її творчість, побажав натхнення та більше нових книг, подарував свою поезію, а також присвятив вірш.

null
Фото Інни Собко

Також дякуючи присутнім за увагу, під час автограф-сесії пані Оксана подарувала свої книги для Острозької районної бібліотеки.

null
Фото Інни Собко

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews