Рівнян, які мають домашніх улюбленців, чекають сюрпризи: депутати ініціювали новий закон про тварин

24.10.2017 22:46   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Українців зобов’яжуть реєструвати та чипувати домашніх котів і собак. Розводити можна буде тільки породистих тварин. Поховати їх – тільки на спеціальних кладовищах. Нацполіція контролюватиме дотримання закону.

З такими ініціативами виступили народні депутати, що зазначено в законопроекті №7220 «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження обліку домашніх та безпритульних тварин)».

На домашніх котів надінуть нашийники

Основа законопроекту: повальна реєстрація всіх тварин – диких, бездомних і домашніх. За перших і других заплатить місцева влада, за останніх – власники. У таку базу повинні будуть потрапити всі тварини, старші двох місяців. Якщо українець тільки купив кота або собаку, зареєструвати їх потрібно буде не пізніше, ніж через п’ять днів.

При переїзді з домашнім улюбленцем українців зобов’яжуть повідомляти ветеринарну службу в п’ятиденний термін. Після реєстрації тварині видадуть довічний порядковий номер. Його доведеться прикріпити до нашийника тварини, причому не тільки собак, але і домашніх котів. Введуть і обов’язкове відвідування ветеринарних клінік – не рідше, ніж раз на три роки.

Реєстрація – платна і для всіх

Українці, у яких живуть коти і собаки, повинні будуть заплатити новий збір – 180 гривень. Виправлення технічних помилок, допущених при реєстрації тварини, обійдеться в 70 гривень. Чи звільнять від збору чорнобильців, інвалідів Великої Вітчизняної війни, учасників АТО, інвалідів I і II груп, громадські організації та притулки, органи державної та місцевої влади, а також тих українців, які взяли тварину з притулку – мають вирішити.

Пологи – тільки в розплідниках

Розведення домашніх тварин без «породної цінності», тобто дворняжок, українцям заборонять. Не можна буде розводити потомство і «на дому». Це доведеться робити виключно в племінних розплідниках і кінологічних клубах, що мають ліцензію.

Штрафи і кримінальна стаття

Умертвіння вагітних котів і собак, їх усипляння в присутності маленьких дітей буде прирівнюватися до жорстокого поводження з тваринами. Карається це, згідно 299 статті КК України, штрафом до 850 гривень або арештом на строк до шести місяців.

Окремо виписаний і ряд інших штрафів:

Від 850 до 1700 гривень – за не прибирання екскрементів собаки (за винятком собак-поводирів).
Від 5100 до 20 400 гривень – за використання тварин для жебракування.
Від 5100 до 20 400 гривень – за розведення безпородних домашніх тварин і поява потомства «на дому».
Від 3400 до 20 400 гривень – за відмову від стерилізації тварини.
Від 340 до 20 400 гривень з конфіскацією тварини – за продаж котів і собак з рук без документів.

Примітка: друга цифра в усіх випадках вказана за повторне порушення протягом одного року.

Психіатричний огляд собак

Окремо законодавці визначили перелік потенційно небезпечних порід собак, які підлягають обов’язковому психіатричному огляду, а саме - акіта-іну, американський бульдог, американський пітбультер’єр, американський стаффордширський тер’єр, англійський мастиф, бельгійський мастиф, аргентинський дог, бельгійська вівчарка, бернський зенненхунд, бордоський дог, бразильська філа, бульмастиф, бультер, доберман, кавказька вівчарка, кане корсо, мастіно неаполетано, московська сторожова, німецька вівчарка, німецький дог, перо преса канаріо, южнорусская вівчарка, різеншнауцер, родезійський ріджбек, ротвейлер, середньоазіатська вівчарка, східноєвропейська вівчарка, Тоса-іну, чорний тер’єр, німецький боксер, фокстер’єр, шарпей, ягдтерьер німецький, а також метиси зазначених порід.

Легалізація похорону тварини

Поховати свою домашню тварину, зазначено в законопроекті, українець не зможе сам. Після смерті кішки або собаки власник зобов’язаний буде негайно повідомити про це свою ветеринарну клініку. Труп тварини потрібно буде здати разом з раніше отриманими паспортом і номерним знаком, зазначеним на жетоні. Похорон кота або собаки, пропонують депутати, повинні здійснюватися суто на кладовищах для тварин і в крематоріях, які створять за рахунок місцевих бюджетів.

Облави Нацполіціі

Контроль за дотриманням всіх зазначених нововведень пропонується покласти на Національну поліцію. Силовики зможуть приходити до українців додому і перевіряти: чи носить їх кіт нашийник, в належних чи умовах міститься собака, чи не виникло у домашньої тварини “незаконної” вагітності. Крім накладення штрафів, у поліції будуть повноваження тимчасово вилучати у українця домашня тварина до суду.

Якщо законопроект буде прийнятий, підготовка до його втілення в життя займе чотири місяці.

За матеріалами http://ritm.tv 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews