Масові ритуали з цілуванням ікон, хрестів не такі зцілюючі, як нам би того хотілося

Науковці ставлять під сумнів безпечність цих масових обрядів для здоров’я людини

05.11.2017 10:25   Джерело: RvNews
Опубліковано : Дарина Ясна

Велика кількість вірян на Рівненщині регулярно бере участь у церковних ритуалах. На великі релігійні свята число тих, хто наслідує традиції зростає у декілька десятків разів. Зокрема, у північних районах області знаходиться чи не найбільша парафія Української православної церкви московського патріархату, яку відвідує і дуже багато дітей. Втім, науковці ставлять під сумнів безпечність цих масових обрядів для здоров’я людини. Про це пише Північ-інфо.

«Святі джерела» і «Свята вода» нерідко містять величезну кількість штамів мікроорганізмів, в тому числі патогенних. У центрі багатьох релігій знаходяться священні реліквії, які прийнято цілувати в ході ритуального поклоніння. Реліквії, до яких торкаються губами тисячі людей, стають засобом передачі мікроорганізмів. В рамках деяких напрямків християнської релігії віруючі цілують хрести, ікони, мощі, обкладинки Біблії і навіть руки священика.

null
Фото з мережі Інтернет

Вчені впевнені, що ці релігійні ритуали однозначно сприяють поширенню мікробів, а користь від таких ритуалів для людини знаходиться під питанням:

Це стосується не стільки релігії в цілому, скільки конкретних релігійних ритуалів, які самі по собі не несуть очевидної користі тим, хто їх виконує, але в той же час полегшують передачу мікроорганізмів,

– переконують фахівці.

До того, ж участь в релігійних ритуалах може бути більш привабливою для людей з поганим здоров’ям.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews