У Рівному відбувся круглий стіл, присвячений 125-річчю від дня народження відомого польського діяча Г.Юзевського

07.11.2017 15:25   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

«Волинський експеримент Генріка Юзевського»: дорога до польсько-українського примирення у міжвоєнний період» -такою була тема Круглого столу, який провели рівненські і волинські історики у Рівненському обласному краєзнавчому музеї.

null
Фото Галини Данильчук

Нагадаємо: Генрик Юзевський (1892-1981) державний діяч ІІ Речі Посполитої, художник, польський історик, а у 1928-1929 рр. - Волинський воєвода. Сучасна Рівненщина у 1921–1939 рр. була у складі Волинського воєводства з центром у Луцьку.

 Г.Юзевський був досить яскравою і водночас суперечливою постаттю. Більше про цю людину можна дізнатися із нової книги «Замість щоденника», виданої у Луцьку за спогадами Генріка Юзевського в цьому році та презентованої під час проведення Круглого столу у Рівному.

У передмові до українського видання «щоденника» волинський історик Микола Кучерепа написав: «Юзефський устиг побувати українським і польським міністром, одним із керівників Польської військової організації, воєводою волинським та лодзьким, боровся в підпіллі з німецьким нацизмом, а також радянським більшовизмом. Був натурою рішучою, творчою. Залишив нащадкам цікаві спогади про свій життєвий шлях».

null
М. Кучерепа. Фото Г. Данильчук

Якою була національна, соціальна, релігійна, освітянська, культурна політика тодішньої польської влади щодо українського населення, які особливості державницької політики пана Юзевського щодо Волині, історичні розвідки і спогади живих свідків минулого – всі ці питання намагалися висвітлити у своїх виступах учасники Круглого столу.

null
Рівненський історик Ігор Марчук. Фото Г. Данильчук

Питання українсько-польських взаємовідносин в історичній ретроспективі сьогодні стали досить актуальними не лише серед фахівців історичної науки, а й виносяться на широкий загал, жваво обговорюються в суспільстві і частіше всього кожна сторона залишається зі своїм суб’єктивним баченням і переконанням.

null
Марек Запур - віце-консул Ген. конс. РП у Луцьку. Фото Г. Данильчук

Організований у Рівному істориками й товариством Культурно-просвітницького центру ім. Т.О. Сосновського захід, викликав чималий інтерес серед науковців, студентської молоді і представників громадськості міста.

null
Науковець з Луцька Юлія Васейко. Фото Г. Данильчук

Із короткими доповідями виступили: доктор політичних наук, професор РДГУ М.М. Гон; доктор історичних наук, голова Рівненського обласного відділення товариства «Меморіал» В.Т.Борщевич; кандидат історичних наук, викладач Рівненського державного медичного коледжу А.Р.Кукурудза; завідувач відділу «Інститут дослідів Волині РОКМ І.В.Марчук; старший науковий співробітник Рівненського обласного краєзнавчого музею В.Ф.Данілічева; Голова Культурно-просвітницького центру ім. Т.О. Сосновського Я.Ковальчук; віце-консул Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку М. Запур; професор кафедри нової та новітньої історії України Східноєвропейського Національного університету ім. Л. Українки М. Кучерепа; кандидат історичних наук, доцент кафедри слов’янської філології Східноєвропейського Національного університету ім. Л. Українки Ю. Васейко.

null
Рівненський історик Ярослав Ковальчук. Фото Г. Данильчук

Поступово виступи переросли в дискусію між виступаючими, зала жваво обговорювала проблемні тези, все більше історичне минуле пов’язувалось із сьогоденними реаліями українсько-польських взаємин. Все більше наше суспільство стає демократичним, вільним від одноголосності та у своїх думках і оцінках минулого й сучасного світу. Однак, нам ще дуже не вистачає вміння слухати і чути інших та перемагати на дискусійному рингу не емоціями, а переконливим аргументованим словом.

null
Фото Г. Данильчук

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews