Може Рівному допоможе досвід Сингапуру?

Ігор Тимошенко, заступник голови Рівненської ОДА завершив навчатися у Наньянському технологічному університеті, що у Сингапурі та у складі української делегації вивчав досвід цієї країни в сфері державного управління

10.11.2017 20:01   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Підсумовуючи почуте та побачене, Ігор Тимошенко розповів про 7 складових формули економічного успіху Сингапуру.

 «Складно порівнювати географічні та природні умови України й цієї далекої азійської країни. Ще складніше ставити в один ряд ментальні та расові особливості наших народів. Багато чого виглядає дивним і майже нездійсненним, проте авторами стрімкого стрибка цього азійського тигра стали звичайні сингапурці, які свого часу погодились на унікальний соціально-економічний експеримент, запропонований командою їхнього лідера Лі Куана Ю», - розповідає заступник голови Рівненської ОДА.

null
Фото надане І. Тимоненком

Суспільна єдність

Не мають значення раса та релігія, китайці, індуси та малайці – є передусім сингапурцями. Навіть у багатоквартирних будинках квотується кількість проживаючих у ньому представників різних рас, аби не створювати переваг одних над іншими.

Відсутність природних ресурсів, криза в економіці не є проблемами. Навпаки, включаються інші, недоступні для сприйняття у стабільний період розвитку мотивації та стимули, які відкривають нові можливості для економічного зростання.

Ключова сфера – освіта

Країна з 5-ти мільйонним населенням та площею лише третини Рівненської області, має 2 університети у ТОП-15 світу. Сингапур у прямому сенсі «полює» на талановитих людей.

Формула: немає освіченого населення – немає висококваліфікованих працівників – немає економічного зростання. Бюджет галузі освіти за 50 років єдиний з усіх не скорочувався ніколи.

Нульова терпимість до корупції

У цьому словосполученні не лише класичний «хабарник-чиновник», але й звичайний водій автобуса чи працівник комунальної служби. Запропонувавши будь-кому щось «порішати», ви покинете установу лише у загратованому транспортному засобі. До слова, понад 60 % корупційних правопорушень виявляються за повідомленнями громадян (сусіди, знайомі, родичі). Принцип - боротьба з наслідками не настільки ефективна, як боротьба із причинами корупції.

Ефективність у кожній сфері життя

Панує так звана сингапурська меритократія, коли на всіх рівнях державного управління і бізнесу система шукає та відфільтровує успішних, здатних та ефективних управлінців та працівників. Для цього існують спеціальні програми. Цікаво – лікар за професією не має шансів очолити мінохорони здоров’я, а вчитель – міносвіти.

Безкоштовного немає нічого

Нічого взагалі. Пенсія – це те, що ти накопичив за рахунок власних внесків упродовж свого трудового життя. Немає безкоштовної освіти, хоча дитина навчається у «державній школі», не існує понять виплата по безробіттю, пільга чи субсидія. Обов’язок держави – дати можливість для самореалізації кожному громадянину через оволодіння ним тими навичками і вміннями, які він згодом застосує на своєму робочому місці. Праця – це не лише право, але й обов’язок у певному розумінні.

Жорсткі закони та неминучість покарання

Сингапурці самі сміються з того, що не знають, скільки у той чи інший момент камер відеоспостереження дивляться, аби ти не перетнув дорогу у невстановленому місці або вирішив затягнутися цигаркою одразу з виходу з метро. Сума для оплати штрафу віднайде тебе у безконтактний спосіб (он-лайн) і буде великим щастям, якщо розмір штрафу на мінімальному рівні 500 доларів США. Але ось вам і ефективність – близький до нуля рівень злочинності за повної відсутності для неозброєного ока поліції на вулицях міста.

«Спробував окреслити лише найголовніші аспекти та надбання сінгапурського способу життя. Свідомо акцентував винятково на соціально-економічних речах, уникаючи політичної складової. На відміну від усього викладеного вище, політична традиція, сказати б пом’якше, має певні відмінності від європейської демократії. Разом тим, ефективність держави Сингапур доведена її місцем у світовій турнірній таблиці», - резюмував Ігор Тимошенко.

 Матеріал надано прес-службою Рівненської ОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews