Співробітництво територіальних громад на Рівненщині: коли 1+1=3

11.11.2017 18:03   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська
На Рівненщині уклали перший договір про співробітництво територіальних громад.
 
У такий спосіб в жовтні Мирогощанська та  Привільненська  ОТГ  утворили спільний методичний центр (без статусу юридичної особи) у складі виконавчого комітету Мирогощанської сільради. 
 
Співробітництво територіальних громад (або як його ще називають міжмуніципальне співробітництво (ММС) -  новий інструмент політики місцевого розвитку, який набуває останнім часом дедалі більшого поширення в багатьох європейських країнах, й у нас зокрема.  
 
Станом на 28 жовтня в Україні  вже є 108 прикладів міжмуніципального співробітництва, коли дві чи більше громад на договірних засадах домовляються про спільне вирішення питань,  які є для них актуальними.
 
Для поширення досвіду 9 листопада  у за ініціативи Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядуваня, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, пройшов  тренінг «Міжмуніципальне співробітництво: правові аспекти та практика застосування». Протягом дня головам, заступникам  та іншим посадовцям ОТГ області розповідали про сучасний стан ММС в Україні,  про найпоширеніші форми та тематики співробітництва.
 
Досвідчений експерт з Полтави Надія Костіна, яка спеціалізується на  розвитку співробітництва територіальних громад , зробила  огляд існуючих проектів  ММС в Україні і за кордоном та  розповіла  про досвід Полтавської області. Ця область на сьогодні є одним з лідерів за кількістю укладених договорів.
Учасники тренінгу також змоделювали проекти міжмуніципального співробітництва для Рівненщини.
 
Один з учасників тренінгу, голова Крупецької ОТГ Віталій Мошкун, відзначив, що громади Крупця та Радивилова вже досить довго співпрацюють, зокрема, при використанні спортивних залів та утримуванню музичної школи. Тренінг дасть розуміння як це співробітництво  правильно оформити та бачення майбутніх спільних проектів.
 
Загалом в Україні договори про міжмуніципальне співробітництво укладено у 18 областях.
 
За матеріалами Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядуваня.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews