У Рівному легендарна зв'язкова УПА поділилася своєю історією боротьби

28.11.2017 16:47   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олександр Войцеховський

26 листопада у Рівному відбулася зустріч із зв’язковою Романа Шухевича Ольгою Ільків. Організувало зустріч об’єднання українок «Яворина».

У Рівненській обласній науковій бібліотеці жінка представила свою збірку поезій «У тенетах двох «закриток» та нову книгу «Спокуса». Окрім цього вона поділилася з присутніми історією свого життя і боротьби.

Легендарна зв’язкова мала складну долю, пронизану нелегкими випробовуваннями. Найважчим для неї стали втрата побратимів та чотирнадцять років розлуки із дітьми, доки була у радянських таборах. Однак, пані Ольга все ж пережила тортури, ув’язнення та розлуку, повернулася із заслання, возз’єдналася із родиною, дочекалася падіння тоталітарної імперії, а нині є свідком боротьби за становлення незалежної України.

Зв’язкова УПА виконала більше тисячі повстанських доручень. Останнім таким дорученням для Ольги Ільків став наказ Романа Шухевича йти на Донбас і там «піднімати народ» на боротьбу за волю України.

Утім, виконати його зв’язкова не змогла – її у 1950 році заарештувала радянська влада й присудила 25 років каторги. Ув’язнення українки пройшло в Александровській та Володимирській тюрмах. Вийшла на волю засуджена достроково – у 1964 році. Із заслання бранка винесла зшиток віршів, які пізніше видала збіркою «У тенетах двох «закриток», якою закликала не припиняти боротьби за Україну.

На питання присутніх про те, яким був головнокомандувач Української Повстанської Армії, пані Ольга відповіла:

«Герої родяться в час героїчної епохи і ті, хто має влив на цю епоху вирішують долю народу, саме вони беруть відповідальність за все, що діється навколо них. Таким і був Роман Шухевич».

До слова, нині пані Ольга бере активну участь у громадському житті. Саме вона допомогла об’єднанню «Яворина» обрати правильний курс у роботі.

«Пані Ольгу ми запросили до нас у найтяжчий момент, коли українські захисники зазнавали найбільших втрат на війні на початку 2015 року. В той час багатьох жінок була паніка, ми не знали, що робити і як допомогти нашим чоловікам. Тоді прийшла пані Оля та розставила все на свої місця, окресливши головні завдання. Відтоді «Яворина» працює і в Донецьку, і в Харкові, і в Запоріжжі, і в Львові, і Рівному. Ми плетемо сітки, йдемо з допомогою до поранених, сиріт та стареньких ‒ туди де найбільше потрібна допомога жіночих рук», – зазначила очільниця Всеукраїнського об’єднання «Яворина» Ірина Сех.

За матеріалами сайту Обєднання українок «Яворина» та газети Голос України


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews