Рівнянки взялися за вишивання поезії Ліни Костенко

Ідея вишити книгу кращих поезій Ліни Костенко рівнянці Олені Медведєвій

01.12.2017 06:16   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

Рівнянка Олена Медведєва збагачує культурний простір Рівненщини реалізацією своїх творчих проектів, які втілюються у створення неперевершеної й унікальної креативної книги.

null

Згадаймо вишиті нею - «Кобзар», який вже побував в багатьох областях України, збірку І.Франка, чотири Євангелія, видані яскраво ілюстровані книги «Рівненський Букварик» і «Кольорові равлики». Пані Олена – майстриня-вишивальниця, дизайнер, письменниця, журналіст і просто чарівна жінка з величезним потенціалом креативу і творчості.

null
Олена Медведєва. Фото Галини Данильчук

І знову вона захопилась новою ідеєю - вишити книгу неперевершеної української поетеси сучасності Ліни Костенко, творчість якої їй дуже близька і надихаюча. Щоб приступити до роботи над книгою, Олена Анатоліївна одержала від Ліни Костенко «добро» на цю справу, бо інакше, без дозволу, не змогла б легко і з радістю працювати над новою «книгою-вишиванкою», що матиме назву "Я поцілую мальву у щоку", що є рядком із поезії "Летять на землю груші, як з рогаток...".

null
Фото Галини Данильчук

Мальва, як берегиня української оселі, буде оздоблювати сторінки книги. Розмір книги 60 х 40 см. Авторка планує завершити роботу і презентувати її до дня народження Ліни Василівни Костенко - 19 березня 2018 року.

null
Фото Галини Данильчук

В останній день осені у Рівненському міському будинку культури зібралось коло відомих рівнянок, які за проханням Олени Медведєвої долучилися до вишивання сторінок книги. Спершу майстриня розповіла про свій задум та провела майстер-клас з вишивання рядків книги.

null
Фото Галини Данильчук

Серед учасниць цього особливого вишивання були Вікторія Шинкаренко - військова і волонтер, Орися Приймак - мама, котра виховує 19 прийомних дітей та отримала Всеукраїнську Премію "Жінка ІІІ тисячоліття", Ніна Ніколаєва - акторка Рівненського драмтеатру, котра дотична до творчості Ліни Костенко завдяки головній ролі у виставі "Маруся Чурай", Алла Українець - етнограф Рівненського обласного краєзнавчого музею, Оксана Кравець - організатор проекту "Пузата мама", Галина Давидюк - учасниця вокального тріо "Лісова пісня" та керівник естрадного хору "Фантазія" Міського Будинку Культури, Ольга Стельмах - директор Рівненського МБК, Оксана Ігас - засновниця бренду "Арт-Модельс". Підтримала цей проект і заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська, яка є щирою шанувальницею творчості Ліни Костенко і захоплена особистістю цієї великої українки.

null
Алла Українець. Фото Галини Данильчук

Етнограф Алла Українець особисто знайома з Ліною Василівною, адже в 90-і роки вони разом брали участь в експедиції в Чорнобильську зону, багато часу провели у спілкуванні. Як згадує Алла Миколаївна, це були незабутні дні, їх здружили тяжкі експедиційні умови, розуміння спільного болю «чорнобильської пустелі», їх зігрівало душевне слово, розмови про поезію, про щирість української душі. І ніхто з учасників експедиції ніколи не бачив Ліну Костенко втомленою, засмученою, зазвичай вона навіть одягнена вишукано, завжди по-жіночому приваблива.

null
Ольга Стельмах. Фото Галини Данильчук

Початок зроблено. Книга буде зростати сторінками, що квітнуть мальвами, стібками, які дбайливо з любов’ю вишиватимуть майстерні жіночі руки. А ми чекатимемо весни, коли на повні груди знову зазвучить у Рівному життєствердна поезія Ліни Костенко.

null
Галина Давидюк. Фото Галини Данильчук

 

null
Галина Кульчинська та Олена Медведєва. Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews